Litija i praznično bdenije uoči gradske slave

Prazničnim bdenijem i litijom kroz grad, sinoć su nastavljene svečanosti povodom obeležavanja gradske slave Svti Prokopije.

liturgija pk 2
U crkvi koja nosi ime zaštitnika grada Svetog Prokopija okupio se veliki broj građana da prisustvuje prazničnom bdeniju koje je služio vladika Raško –prizrenski Teodosije sa sveštenstvom Toplice.

litija pk 1

Ovom svečanom činu prisustvovao je predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović i domaćin slave Vladeta Stanković.

litija pk 2
Opština Prokuplje i crkva Svetog Prokopija proslavljaju hramovsku i gradsku slavu, a ove godine po prvi put organizovana je Litija. Sa velikom radošću Prokupčani su se okupili ispred crkve kako bi učestvovali u ovom svetom običaju i molitvi za spasenje i napredak grada. Nakon liturgije uz zvona sa gradske crkve, krenula je svečana litija glavnom gradskom ulicom. U njoj su učestvovali pripadnici , vojske, policije, predstavnici Opštine Prokuplje, članovi Opštinskog veća, crkveni i dečiji hor, deca u narodnim nošnjama, sveštenici, građani. Litijom su pronete i mošti Svetog Đorđa koje su pohranjene u gradskoj crkvi. Tokom litije održane su tri molitve-molitva za život i zdravlje Prokupčana, molitva za mir i blagostanje i molitva za pomen svim junacima koji su živote dali za očuvanje i slobodu Prokuplja. Kolona se kretala Jug Bogdanovom i Kosovskom ulicom kojom je simbolično i zatvoren krug, do porte crkve, gde je vladika Teodosije Prokupčanima čestitao gradsku slavu i poželeo svu radost, mir i blagostanje.

litija pk 5