200 kg težak medved namirisao sladak topilički med u Tovrljanu a potom i u Trnovom Lazu

U prokupačkim selima Tovrljanu i Trnovom Lazu medved je upao u dva različita pčelinjaka, polupao košnice, ostavio trag, “pokupio med  i otišao.

bscap0010

Komica Petrović i dr Radiša Perović

Tragom “medveđih” šapa, uputili smo se u ova dva planinska sela i najpre stigli do pčelinjaka pčelara Komice Petrovića u selu Tovrljane.

bscap0012

ovde je prošao na putu do pčelinjaka

bscap0013

trag medveđih šapa

bscap0014

-Ramovi i košnice bili su rastureni 20-tak metaram uvaljala je travu gde se još uvek vide ostaci pčelinjeg saća. Prevrnula je košnicu i pojela isključivo med, kaže pčelar Komica Petrović koji nam je pokazao stazu gde je medved prošao gde se jasno vidi i otisak  medveđe šape…

bscap0009

dr Radiša Perović

“Medeđim”tragom stigli smo četiri kilometara dalje,  i do pčelinjaka dr Radiše Perovića u selu Trnov Laz.

bscap0008

-Medved je i ovde polupao košnicu, odgurao poklopce i ramove razvukao 10-tak metara dalje.

bscap0016

 

Meštani su u strahu a još uvek ne znaju ko je nadležan da medveda vrati tamo gde mu je mesto, a ne da bude u naseljenom mestu.

bscap0004

Jedini koji je video medveda je Miloš Novović iz Trnovog Laza

Jedini koji je video medveda je Miloš Novović iz Trnovog Laza .

-Medveda sam nekih minut do dva, posmatrao iz auta kako prolazi na jednom bregu. Neka moja slobodna procena je da je težak oko 200 kilograma, kaže Miloš Novović iz Trnovog Laza.

bscap0005

Predrag Jovičić iz Trnovog Laza

Strah postoji, medved je biljojed ali kada jednom proba meso više se ne vraća na biljke, kaže Predrag Jovičić iz Trnovog Laza  dodajući da još uvek ne znaju da li se radi o medvedu ili mečki jer je prošle godine viđena mečka sa mečetom.

bscap0007

Anto Jovičić

Anto Jovičić koji ovde često izvodi stado ovaca na pašu kaže da mu nije sve jedno, strah postoji…

bscap0006

medved glavna tema meštana

Tragovi medveda viđeni su kažu meštani i u blizini škole u selu Tovrljanu gde nastavu pohađa četvoro đaka. Učitelj Marko Čikarić ističe da stah postoji.

bscap0017

učitelj Marko Čikarić

.Molimo se Bogu da se ne sretnemo sa njim, i verujemo da je taj medved ovde bio samo u prolazu, ističe učitelj Marko Čikarić.

 

Medvedu sigurno nije mesto u naseljenom području, a ko je nadležan da ovu životinju pronađe i vrati tamo gde bi trebalo da bude, radi svoje i bezbednosti svoje dece, pitaju se meštani ovih sela.