Obeležen dan sporta, igara i radosti u Kuršumliji

U subotu 3. juna u hali Sportskog centra u Kuršumliji, i na nekoliko terena u gradu uspešno su održane Sportske igre mladih, kojima je prisustvovao veliki broj dece, sportista, sportskih radnika, nastavnika, profesora i gostiju.

sportske-igre-5337

Svečanoj ceremoniji otvaranja prisustvovali su i predsednik opštine Kuršumlija – Radoljub Vidić, predsednik Skupštine opštine Kuršumlija – Dejan Lović, predsednik Sportskog saveza opštine Kuršumlija – Dragan Petrović, direktor Sportskog centra – Dragan Simić, glavni koordinator Saveza za školski sport Kuršumlije – Nikola Milijanović i predsednik Sportskih igara mladih Srbije – Ivana Jovanović.

Sportske igre mladih imaju za cilj da omoguće svim osnovcima i srednjoškolcima učešće u organizovanim sportskim takmičenjima i drugim besplatnim aktivnostima tokom leta. Kao prepoznatljiv brend koji se danas razvija u zemljama regiona, više od milion dece kroz druženje i sport, na ovaj način promovisalo je razumevanje, prijateljstvo, solidarnost i fair-play, kao najdelotvorniju alternativu svim negativnim uticajima današnjice. Inače, Sporske igre mladih postale su najveća manifestacija amaterskog sporta u Evropi, priznata od Međunarodnog Olimpijskog Komiteta.
„Najbitnije od svega je da se svako dete može besplatno takmičiti i da učesnici Igara ne moraju biti aktivni sportisti, već samo ljubitelji zdravog načina života i prijateljstva. Cilj Igara je da naši budući naraštaji kroz sport, upoznaju sebe ali i druge, steknu samopouzdanje, pokažu vrline, usvoje pravilne životne navike i steknu prijatelje za ceo život. Presrećni smo kada idemo Srbijom i vidimo da klinci obožavaju razne sportske discipline. Srbija je zemlja sporta i mi smo presrećni što smo deo ove priče“, istakla je Ivana Jovanović, predsednik Sportskih igara mladih za Srbiju.

Pobednici ostvaruju pravo da besplatno učestvuju na Državnom finalu u Beogradu u julu mesecu. Takmičenje su otvorili Anja Kovačević, talentovana odbojkašica iz Kuršumlije, koja je i nosila baklju u pratnji najtalentovanijih mladih sportista Kuršumlije i popularne grupe „Atomski mravi“.

Sportske igre mladih nastavile su svoj karavan radosti i druženja širom Srbije. Visoki pokrovitelj Sportskih igara mladih u Srbiji je Vlada Republike Srbije i brojni sponzori: Kompanija Coca Cola, Podravka, Lasta, Hotel „Falkensteiner “ Beograd, Savez za školski sport Srbije i medijski pokrovitelji : Radio televizija Srbije, Sport Klub i Arena Sport.