Opštine Blace i Kuršumlija zajedno rade na unapređenju poljoprivrede – s tim u vezi formirana i poljoprivredno-savetodavna služba Agro poljosavet

Opštine Blace i Kuršumlija zajedničkim snagama rade na unapređenju poljoprivrede koja i najzastupljenija privredna grana ovih dveju susednih opština. U cilju unapređenja poljoprivrede u svojim opštinama, Blace i Kuršimlija su uspostavili blisku saradnju vezano za rad poljoprivredno-stučne službe Agro poljosavet.

DSCN0020

Kancelarije i u Blacu i u Kuršumliji

Kancelarije ove službe nalaze se u zgradi osnovne škole u Blacu a takođe postoji i kancelarija u Kuršumliji.

DSCN0045

Laboratorija za ispitivanje kvaliteta zemljišta

Uskoro sa radom počinje i laboratorija za ispitivanje kvaliteta zemljišta koja je sa najsavremenijom opremom instalirana u prostorijama srednje škole – Blace.

bscap0026

Zoran Jozić predsednik Opštine Blace

Predsednik opštine Blace, Zoran Jozić ističe da je poljoprivreda jedina privredna delatnost koja ovaj kraj može u mnogome da unapredi a razvoj poljoprivredne stručne službe daje doprinos tome.

-S tim u vezi formirana je poljoprivredna stručna služba Agro poljosavet Blace koja ima i svoje savetodavce tako da će naši poljoprivredni proizvođači u narednom periodu imati priliku da od njih dobiju svu potrebnu pomoć vezano za subvencije, stručne savete, analize zemljišta… kako bi bili ostvarili što veću produktivnost i poljoprivrednu proizvodnju podigli na viši nivo, ističe predsednik opštine Blace Zoran Jozić dodajući da će lokalna samouprava podržati rad ove službe čiji je cilj da se pruži maksimalna podrška poljoprivrednim proizvođačima sa teritorija opština Blace i Kuršumlija.

bscap0028

Radoljub Vidić predsednik Opštine Kuršumlija

Predsednik opštine Kuršumlija, Radoljub Vidić  ističe da opštine Kuršumlija i Blace, kao dve susedne opštine koje imaju mnogo toga zajedničkog, započinju zajendičku saradnju vezano za rad poljoprivredno – savetodavne službe.

  • Već imamo dva savetodavca sa licencom i još četiri su u procesu dobijanja licence. O značaju postojanja ove poljoprivredno-stučne službe suvišno je govoriti s obzirom da oko 4000 poljoprivrednih gazdinstava ima na teritorijama ovih dveju opština, tako da ova poljoprivredno-savetodavna služba ima potpunu opravdanost postojanja, ističe predsednik opštine Kuršumlija, Radoljub Vidić.
  • bscap0027

    Savetodavac Agro poljosaveta Magdalena Todorović

Magdalena Todorović, savetodavac poljoprivredno-stučne službe Agro poljosavet Blace, ističe je ova služba dostupna poljoprivrednim proizvođačima za pomoć u vidu pružanja svih stručnih saveta vezanih za poljoprivredu da bi osavremenili svoje zasade,ostvarili što više subvencija od ministarstva i opštine.

-Pratimo najsavremenije trendove i tu smo da pomognemo našim poljoprivrednim proizvođačima da prošire svoje zasade sa aktuelnim sortama, uvedu najsavremenije sisteme i pomognemo im stručnim savetima, ističe savetodavac Magdalena Todorović.

bscap0024

Njihovi saveti su mi od velike koristi – ističe Radomirka Kričak iz Čučala

Poljoprivredni proizvođač, Radomirka Kričak iz blačkog sela Čučala često dolazi u poljoprivrednu  savetodavnu službu Agro poljosavet za savete  i ističe da je i više nego zadovoljna na rad ove službe.

DSCN0017

Agronom Dragan Milovanović – Agro poljosavet

Dragan Milovanović iz poljoprivredne stručne službe Agro poljosavet Blace, ističe da je ova služba formirana za teritorije opština Blace i Kuršumlija sa ciljem da poljoprivredni proizvođači dobiju pravu uslugu, informaciju i savet u cilju ostvarivanja što boljih prinosa i kako bi svoju poljoprivrednu proizvodnju prilagodili savremenim standardima i potrebama tržišta.

Iz poljoprivredne službe opštine Kuršumlija ističu da je već uspostavljena zajednička saradnja sa poljoprivredno savetodavnom službom Agro poljosavet i ovom zajedničkom saradnjom trude se da svojim savetima pomognu ovdašnjim poljoprivrednicima da podspeše svoju proizvodnju.

bscap0042

savetodavci Agro poljosaveta na terenu sa poljoprivrednom službom opštine Blace

Istog mišljenja je i poljoprivredna služba opštine Blace.

DSCN0039

Savetodavac Agro poljosaveta zajedno na terenu sa poljoprivrednom službom opštine Kuršumlija

 

Savetodavac poljoprivredne savetodavne službe Agro poljosavet, Magdalena Todorović zajendo sa poljoprivrednom službom opštine Kuršumlija obišla je i kombinovano poljoprivredno gazdinstvo Predraga Simića u selu Mačkovac nadomak Kuršumlije.

DSCN0043

Trešnje na imanju porodice Simić u Mačkovcu

U sklopu ovog gazdinstva odvija se i proizvodnja poljoprivrednih mašina a veoma su uspešni i u voćarstvu.

-Na površini od 4,5 hektara pod voćem na našem imanju pretežno dominira trešnja. U pitanju su savremeni zasadi sa sistemima za navodnjavanje i za nas koji smo mašinski inžinjeri, veoma znače saveti dobijeni od agronoma.Postojanje ove službe za nas je od velike koristi, ističe mašinski inžinjer Predrag Simić.

bscap0035

dipl.inž.Predrag Simić iz Mačkovca

Poljoprivredni proizvođači Blaca i Kuršumlije u narednom periodu imaće priliku da dobiju prave i korisne savete i pomoć od strane savetodavaca poljoprivredno – savetodavne službe Agro poljosavet koju opštine Blace i Kuršumlija zajedničkim snagama podržavaju.