Saopštenje Opštine Prokuplje

Na osnovu predloga i bodovanja od strane dve nadležne stručne komisije, Opštinsko Veće opštine Prokuplje, na poslednjoj sednici održanoj juče, 28.02.2018. godine, usvojilo je zapisnike komisija i na bazi istih donelo je rešenja o raspodeli sredstava sportskim klubovima i organizacijama sa teritorije opštine Prokuplja.
U ukupnoj masi podeljenih sredstava podeljeno je više sredstava nego prošle godine tako da su klubovi već sada dobili isti pa čak i veći iznos sredstava. Ukupna masa podeljenih sredstava je 13.500.000,00 dinara, što je na nivou prošlogodišnjeg utroška i bila je dovoljna za nesmetano funkcionisanje sportskih klubova i organizacija.
Ponosni smo na to što smo uspeli da izdvojimo više novca za sport ove godine i pored teške finansijske situacije zbog presude po aferi predhodne vlasti u slučaju Univerzal banke po kojoj smo početkom 2018. godine isplatili iz budžeta 202.500.000,00 dinara.
Naglašavamo da oni sportski klubovi i organizacije koji po nalazu internog revizora nisu opravdali utrošena sredstva za prošlu godinu, a po Zakonu o budžetskom sistemu su bili obavezni da to urade, nisu uzimani u razmatranje stručnih komisija i kao takvi nisu ispunili zakonske uslove da budu obuhvaćeni raspodelom sredstava za 2018. godinu.
Kao odgovorna vlast imamo obavezu da preko institucija sistema pokrenemo odgovarajuće postupke protiv klubova i organizacija koje u propisanom roku nisu opravdale preneta sredstva za 2017. godinu iako im je više puta produžavan rok da to učine jer se radi o novcu građana opštine Prokuplje.
Naša želja je da javno i transparentno obavestimo građane o trošenju novca iz budžeta i da naglasimo da će svako nenamensko trošenje biti zakonski sankcionisano, jer jedino ovakvim domaćinskim pristupom uspećemo da obezbedimo dovoljno novca za sve oblasti društvenog života.