Analiza zemljišta u Topličkom okrugu se radi u kontinuitetu

Savetodavci u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi (PSSS) Prokuplja u prvih osam ovogodišnjih meseci na teritoriji Prokuplja, Blaca, Kuršumlije i Žitorađa uzeli su oko 1.100 uzoraka zemlje za hemijsku analizu. Uzorci zemlje sa voćarskih i ratarskih parcela uzeti su od blizu 400 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

Savetodavac u PSSS Igor Petrović rekao je da je jako bitno da se pre sadnje voćnih zasada ili sejanja ratarskih kultura obavi analiza zemljišta.

–Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva finansira analizu zemljišta, tako da je ona za registrovane poljoprivrednike besplatna. Tokom kalendarske godine po jednom gazdinstvu se besplatno može obaviti četiri analize, izjavio je Petrović i dodao da se uzimanje uzoraka zemljišta obavlja u prisustvu savetodavca iz PSSS.

U ekonomskom interesu poljoprivrednika je da imaju izveštaj o hemijskoj analizi zemljišta jer na taj način mogu da odrede koja poljoprivredna kultura će dati najbolje prinose i kvalitet, koje mineralno đubrivo i u kojoj količini da ga upotrebe.

–Da bi dobili podsticajna sredstva za nove voćne zasade registrovani poljoprivrednik, pored ostalog, mora da poseduje i dokument da je urađena agrohemijska analiza zemljišta, istakao je Petrović.

Bliže informacije o agrohemijskoj analizi zemljišta toplički poljoprivrednici mogu dobiti u prostorijama PSSS ili na telefon 027/810-0525.