Antologija o dobitnicima nagrade „Drainac“

  • unnamed
  • unnamed (1)

U nastavku programa ovogodišnje, 47. književne manifestacije „Drainčevi susreti pesnika“, pesnici koji su se u prethodnim godinama okitili pesničkom nagradom „Drainac“, ali i brojni ljubitelji Drainčevog stvaralaštva, prisustvovali su književnoj večeri na kojoj je predsednik žirija za dodelu ove nagrade profesor Goran Maksimović održao „Besedu o Draincu“.

-Veliki pesnik i večita lutalica.Kao takav bio je prvržen skandalima i protestima protiv svih društvenih pravila i živeo je tako, kao većina pravih boema, sirotinjski. Međutim, niko nikada nije pokušao da ospori njegov humanizam i humanizam njegove velike poezije, rekao je besedeći o Draincu prof. Maksimović.

On je ovom prilikom istakao i to da je ovaj najveći toplički pesnik sasvim izvesno bio u našoj poeziji izuzetna pesnička pojava.
-Iako porican od mnogih, pa i danas kada je neporeciv, čitavim svojim bićem gradio je svoj pesnički svet, tragajući kroz svoju poeziju za jednom novom postojbinom duha. Fenomen njegovog pevanja i mišljenja, kao izuzetna pojava u istoriji naše književnosti, označen je kao Drainizam. Tome je najviše doprinelo pojavljivanje prvog posleratnog izbora iz njegove poezije, koji je sačinio Stevan Raičković, naglasio je između ostalog govoreći o delu i životu pesnika Drainca, koji je obeležio same vrhove naše međuratne lirike.
Po završetku ovog programa, pesnici dobitnici nagrade „Drainac“, među kojima Živorad Nedeljković, Bratislav Milanović, Miljurko Vukadinović, Zoran Bognar, Andrej Jelić Mariokov, Vladimir Jagličić, Dane Stoiljković i Gordana Đilas, govorili su svoje stihove koji su objavljeni u atologiji „Drainčevi pesnici II“, koja je ovom prilikom predstavljena prokupačkoj publici.
Aantologiju je priredio Zoran Cvetković, a objavljena je u izdanju Narodne biblioteke „Rade Drainac“.
Prilikom predstavljanja knjige u kojoj je kako kaže, sabrao sve dobitnike pesničke nagrade „Drainac“ od 1996. do 2016. nalaze se velika pesnička imena dostojna Rada Drainca.
-Imena dostojna ovog velikog pesnika, čijem paćeničkom životu i nemerljivom stvaralačkom nadahnuću, mi nedostojni, već više od pola veka , nastojimo da odamo pripadajuću počast i otrgnemo ih od , pre svega-ravnodušnosti, koja je teža od zaborava, činimo to ovom knjigom u kojoj će zanavek ostati zabeležen deo njihovog stvaralaštva, rekao je priređivač antologije Cvetković govoreći o pesnicima koji se nalaze u knjizi.
Rezenzent antologije „Drainčevi pesnici II“ i sam dobitnik nagrade „Drainac“ Miljurko Vukadinović je istakao da je ona dragocena jer predstavlja poslednje dve decenije događaja na sceni Drainac.
-Među 25 zastupljenih dobitnika su pesnici svih generacija. Među autorima nagrađenim u poslednje dve decenije je i jedna pesnikinja Gordana Đilas, koja nije usamljen primer, jer pored nje ovom nagradom okitila i Zorica Kocić. Tu su i Ljubomir Simović, Božidar Šujica, Đoko Stojčić, Alek Vukadinović, Krstivoje Ilić, Dragan Borisavljević, Matija Bećković i drugi. Mislim da je najsvetije kad je Drainac u pitanju da među dobitnicima ima znatan broj pesnika koji su na istoj talasnoj dužini sa vokacijom topličkog barda, podvukao je Vukadinović.
Pesnicima na ovoj manifestaciji, kazivanjem Drainčeve poezije pridružio se i poznati glumac Aleksandar Dunić, a sve to notama i pesmama koje je Drainac voleo, obojili su violinista Vuk Drobnjak i klavirista Ljubomir Vukićević.