Baka Zorin špajz – čuvar tradicije tradicionalnog načina spremanja zimnica

  • DSCN0107
  • DSCN0109
  • DSCN0112
  • DSCN0115
  • Zora Todorovic

Jedan od razloga zbog kojeg se zimi rado dolazi u dom porodice Todorović iz Blaca jesu i zimnice,spremljene po tradicionalnim receptima Zore Todorović, vredne domaćice koja kada su zimnice u pitanju itekako ima čime da se pohvali.

-Ovde ima mnogo vrsti slatka, ajivara, pinđura, ljutenica, kompota, džemfiksa,marmelada,paradajza,kečapa,salata…ukratko nam je predstavila svoj špajz Zora Todorović.

DSCN0109-U pravom srpskom domaćinskom špajzu sedamdeset jednogodišnja Zora, zimnicu je smestila u preko 400 tegli. Sve zimnice spremljene su od domaćih proizvoda i na način dobro poznat našim bakama, tradicionalan i bez upotrebe konzervansa.

DSCN0115-Zapisani u svesci recepti sa zimnicama ostaće mlađima kao vredan pisani dokument koji baka Zora danas retko kada otvara jer sve recepte već odavno zna napamet.

Širok asortiman baka Zorinih zimnica našao je svoje mesto i u Dubajiu i u Leskovcu gde žive njeni unuci Nemanja i Nenad koji se ovim zimnicama najviše raduju.

– Raduju se svakom paketu. Špajz sa mojim zimnicama verujem da postoji i u Dubajiu a u Leskovcu već sigurno, ponosno istziče baka Zora dodajući da su joj najveća podrška sin, snaja, unuci, snaja od unuka Marijana, suprug Živorad…

-Kad na njih pomislim ja mnogo više radim. A što se zimnica tiče još nije sve završeno, još ima tu štošta da se spremi i doda, ističe Zora Todorović.

DSCN0111Ovde se kažu sve pojede, ako nešto i pretekne tu je ljuta paprika da reši i taj problem.

-Pretekne ponekad možda tegla ili dve ajvara ili pinđura ali ja to ne bacam, dodam samo ljutu papričicu i napravim ljutenicu.

Kod baka Zore za savete i recepte rado dolaze i mlađe i starije domaćice. Uvek im izađe u susret i otkrije sve ono što je bitno da zimnica bude ukusnija.

Običaj u porodici Todorović je da svakom ko dođe prvi put poklone po neku teglu sa zimnicom. Mi smo dobili slatko od dunje koje nažalost ne možemo da podelimo sa vama, ali zato možemo ovu priču iz baka Zorinog špajza u kojem su smešteni najlepši ukusi Srbije.