Berba borovnice na jedinoj plantaži borovnica u blačkom kraju

Porodica Radosavljević jedina je u blačkom kraju koja se odlučila za uzgoj borovnice a najmlađi članovi ove porodice iako žive van granica naše zemlje uveliko razmišljaju da pored proširenja postojeće plantaže krenu i sa preradom borovnice.

bscap0000

Nevena Radosavljević

bscap0012

Prva plantaža borovnica u blačkom kraju posađena je pre tri godine u selu Kaševar i danas je ovo jedina plantaža borovnica u opštini Blace a u istu ulaže porodica Radosavljević iz susednog rasinskog okruga i najmlađi među njima koji žive i rade van granica naše zemlje.

bscap0014

-Plantaža se prostire na površini od hektar ipo sa oko 4000 sadnica. U pitanju je sorta Đuk koja je uvežena iz Holandije, saznajemo od Nevene Radosavljević koja nam je rekla da se ovogodišnji prinos prodaje po ceni od 4,5 evra.

bscap0003

Porodica Radosavljević

I povećanje površina pod borovnicom i ulazak u proces prerade ovog voća planovi su ovih mladih ljidi.

bscap0015

-Planovi i ciljevi su nam da u skorijoj budućnosti krenemo sa preradom borovnice, ističe Nevena dodajući da problema sa plasmanom nema, ali je u berbi teško naći radnu snagu.

bscap0016

Radosavljevići ove godine očekuju prinos od oko šest tona a ovogodišnji kvalitet je izuzetan.

bscap0017

A u opštini Blace ističu da će nastaviti da podržavaju razvoj prerađivačkih kapaciteta.

bscap0002

Suzana Veljović, pomoćnik predsednika Opštine Blace

Suzana Veljović, pomoćnik predsednika Opštine Blace ističe da je Blace lider u proizvodnji šljive i opština u kojoj se 65 posto ljudi bavi poljoprivredom.

bscap0009

-Borovnica je nova voćna kultura na našim prostorima i mi će mo nastaviti da podržavamo i svaki vid prerade.U narednom periodu tim stručnjaka na čelu sa profesorom Keserovićem radiće na sadnji borovnice, maline i jagode u kontrolisanim sredinama, ističe Suzana Veljović, pomoćnik predsednika Opštine Blace.

bscap0008

Borovnica je nova voćna kultura  koja se ovde gaji i videćemo da li će još neko poći putem Radosavljevića.

bscap0007

Tekst je deo projekta Blačka sela i blački domaćni  koji sufinansira Opština Blace. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

bscap0004bscap0005bscap0006bscap0010