Berba grožđa u „Topličkim vinogradima“ bliži se kraju

Berba grožđa u „Topličkim vinogradima“ u Gojinovcu, nedaleko od Prokuplja, koja je počela početkom oktobra, zbog vremenskih uslova bila je prekinuta nekoliko dana. Radnici su sa berbom ponovo krenuli tokom današnjeg dana. Na poslovima branja u ovom najvećem vinogradu na jugu Srbije, koje se prostore na površini nešto većoj od 50 hektara, angažovano je blizu 70 sezonskih radnika.

–Tokom sedmodnevnih padavina palo je više od 100 litara po jednom kvadratnom metru. To je bio osnovni razlog zašto je glavna berba u vinogradima bila obustavljena, izjavio je menadžer u „Topličkim vinogradima“ Dragan Kovačević i dodao da može biti zadovoljan kvantitetom i kvalitetom grožđa.Prema njegovim rečima zbog zaštite geografskog porekla po jednom hektaru proizvodi se 8.000 kilograma grožđa. Ove godine očekuje se rod od 300.000 do 320.000 kilograma grožđa, odnosno proizvodnja od 210.000 do 220.000 boca različitih vrsta vina.

Leto, sa velikim brojem sunčanih dana i visokim temperaturama doprinelo je da se, zavisno od sorte grožđa, procenat šećera kreće se od 23 do 26 procenata.

Govoreći o plasmanu Kovačević ističe da se najveće količine izvoze u Kinu i drugim zemljama Dalekog istoka.

–Do kraja godine za Kinu je ugovoren izvoz od 100.000 boca vina od crvenih sorti, rekao je on i dodao da, zavisno od vremenskih uslova, očekuje da berba grožđa bude završena za nekoliko dana.