Berba višnje samo što nije počela – proizvođači ne znaju cenu, a i berači se pitaju koliko će biti plaćeni

Početak berbe oblačniske višnje u topličkom okrugu samo što nije krenuo. Po ne pisanom pravilu prvi sa berbom ovog voća kreću proizvođači oblačinske višnje iz prokupačkog sela Babin potok.

DSCN9773

U poljoprivrednoj stručnoj službi Prokuplje ističu da se ovogodišnja cena višnje još uvek ne zna.

DSCN9774

-Proizvođači očekuju dobru cenu.Kalkulacije Poljoprivredne stučne službe Prokuplje su da je cena ispod 60 dinara nerentabilna u odnosu na uloženo, ističe Dejan Tonić savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivredne stručne službe Prokuplje.

DSCN9775

Tonić dodaje da poljoprivredna stručna služba obilazi zasade oblačinske višnje koja je dominantna voćarska kultura na ovim prostorima gde je zasađena na površini od oko 3000 hektara na teritoriji Topličkog okruga.

DSCN9776

Za razliku od cene koja se još uvek ne zna ono što je dobro poznato je da je ovogodišnji rod usled mraza bez malo prepolovljen.

-Prolećni mraz ovogodišnji rod smanjio je za oko 40% , ističe Tonić.

DSCN9777

A početak berbe spremno dočekuje i porodica Nastić koja važi za vodeće proizvođače oblačinske višnje u svom kraju.

-Očekivali smo mnogo veći prinos ali od posledica mraza nije ostalo ni 20%roda. Prošle godine sa površine od 6 hektara ubrali smo oko 75 tona a ove godine jedva da će imati oko 2 vagona, ističe Srećko Nastić proizvođač višnje iz prokupačkog sela Babin potok.

Nastići i dalje razmišljaju o proširenju proizvodnje na još jedan hektar pod zasadima oblačinske višnje.

DSCN9778

Ni berači koji godinama u ovom topličkom selu zarađuju berući višnje ne znaju koliko će biti plaćeni. Jedna grupa od 50-tak radnika koja je iz Pirota već stigla u Babin potok kaže da još uvek ne znaju koliko će biti plaćeni.

Berba oblačinske višnje samo što nije počela, za to su spremni i proizvođači i berači koje muči isto pitanje – a to je koja je cena.