BKTVNews Vas podseća – Na današnji dan, pre 105 godina, počeo Prvi balkanski rat

Redakcija BKTVNews za vas je uzdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.

POČEO PRVI BALKANSKI RAT

Na današnji dan, 1912. godine počeo je Prvi balkanski rat, koji je trajao do 30. maja 1913. godine. Rat su vodile balkanske zemlje Srbija, Crna Gora, Grčka i Bugarska (članice Balkanskog saveza) protiv Osmanskog carstva.

                                                                                                                     Foto: Wikimedia

Armije balkanskih država su uspele da savladaju brojčano slabije i strateški loše organizovane armije Osmanskog carstva što im je omogućilo da postignu brzu pobedu. Rat je okončan mirom po kome je Osmansko carstvo bilo prinuđeno da se odrekne skoro svih svojih teritorija na Evropskom kontinentu (Balkanskom poluostrvu).

                                      Foto: Wikimedia

Otklanjanjem pretnje koju je predstavljalo Osmansko carstvo i nezadovoljstvo mirovnim ugovorom, podigle su se tenzije među doskorašnjim saveznicama što će uskoro rezultirati Drugim balkanskim ratom.

ROĐEN VAJAR RISTO STIJOVIĆ

Risto Stijović rođen je na današnji dan 1894.godine. Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti. Studije je počeo na Umetničkoj školi u Beogradu, a posle prelaska preko planinskih vrleti današnje Albanije tokom Prvog svetskog rata dospeo je sa srpskom vojskom na Krf, odakle je otišao u Marselj, zatim u Pariz, gde je studirao i izlagao.

                                                                                                                                    Foto: Wikimedia

Izgradio je karakterističan izraz zasnovan na zatvorenim uprošćenim volumenima, s tematikom ženskog akta ili portreta i imao je posebnu sklonost ka obradi retkog i skupocenog drveta. Autor je brojnih spomenika, izvanredno stilizovanih životinja i ptica u kamenu, bronzi i drvetu.

SLOVENIJA I HRVATSKA SE OTCEPILE OD SFRJ

Po isteku tromesečnog brionskog moratorijuma, na današnji dan 1991.godine, Slovenija i Hrvatska su protivno važećem ustavu tadašnje SFRJ, proglasile otcepljenje od Jugoslavije, izazvavši građanski rat.

                                                                            Foto: Wikimedia

U RAZORNOM ZEMLJOTRESU POGINULO 80.000 LJUDI

Foto: Pixabay

U zemljotresu jačine 7,6 stepeni Rihterove skale koji je 2005. godine pogodio delove Pakistana, Indije i Avganistana poginulo je više od 80.000 ljudi, od kojih oko 17.000 dece, a oko 79.500 osoba je povređeno.

Broj beskućnika dostigao je oko 3,3 miliona ljudi.

ROĐEN ARGENTINSKI DRŽAVNIK HUAN DOMINGO PERON

Argentinski državnik Huan Domingo Peron, rođen je 1895.godine. Bio je predsednik od 1946. do 1955. i od 1973. do smrti 1974.

Posle vojnog udara 1943. postao je ministar rata, 1944. potpredsednik, a 1946. šef države. Sprovodio je autoritarnu politiku ali sa izrazitom socijalnom notom, oslanjajući se pri tom na radništvo.

                                                                                                          Foto: Wikimedia 

Odvojio je 1955. crkvu od države i prvi put uveo svetovnost škole, zbog čega ga je rimokatolička crkva ekskomunicirala. U septembru 1955. oboren je u vojnoj pobuni. Po povratku iz emigracije, u septembru 1973. ponovo je izabran za predsednika Argentine.

Izvor: BKTVNews

0 KOMENTARA