BKTVNews Vas podseća- Na današnji dan Vuku Karadžiću dodeljen počasni doktorat

Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.

VUKU STEFANOVIĆU KARADŽIĆU DODELJEN POČASNI DOKTORAT

Na današnji dan 1823. godine, reformatoru srpskog jezika Vuku Stefanoviću Karadžiću dodeljen je počasni doktorat Univerziteta u Jeni. Taj čin mu je otvorio vrata za saradnju sa nemačkom intelektualnom elitom.

Foto: Wikipedia

Opisujući saradnju sa Vukom, Gete navodi da je “boravak ovog poštovanog čoveka u Nemačkoj” doveo u dodir sa odličnim ljudima.

Vuk je bio cenjen u Evropi: biran je za člana Berlinske, Bečke, Petrogradske akademije nauka, primljen je za člana naučnih društava u Krakovu, Moskvi, Getingenu, Parizu i odlikovan je od ruskog i habzburškog cara, od pruskog kralja i Ruske akademije nauka.

UMRO ČUVENI PISAC ERIH MARIJA REMARK

Nemački književnik Erih Marija Remark umro je na današnji dan u Lokarnu, 1970. godine. Remark je 1929. godine objavio roman „Na zapadu ništa novo“ u kojem je opisao surovost rata posmatranu iz perspektive 19-godišnjeg vojnika.

                                                                                                                   Foto: Wikimedia

Popularnost mu raste a u romanima koji je kasnije napisao, opisivao je ratne i poratne godine. Usledili su romani “Povratak”, “Tri ratna druga”, “Nebo ne zna za miljenike”, “Iskra života”, “Crni obelisk”, “Trijumfalna kapija”, “Vreme života i vreme smrti”, “Lupeži”, “Utočište” i pripovetke “Svetilište” i “Nepobeđeni”.

Zbog spretnosti u vođenju radnje, jednostavnog stila i obilja tema, Remarkovi romani su imali izuzetan prijem kod čitalaca, ali su u nacističkoj Nemačkoj bili spaljivani zbog antifašističkog i antimilitarističkog stava autora u kojima je opisivao okrutnost nacista, rasizam i neljudske metode Trećeg rajha.

Umro je u 72. godini.

CAR DUŠAN OSVOJIO SER

                                                                                                Foto: Wikimedia

Nakon tri godine bezuspešnih pokušaja, srpski car Dušan osvojio je, 1345. godine Ser, čime je došao u posed puteva koji su vodili u Trakiju i ka poluostrvu Halkidiki, gde se nalazi Sveta Gora.

ROĐEN AMERIČKI PISAC VILIJAM FOKNER

Američki pisac Vilijam Fokner, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1949, rođen je na današnji dan 1897. godine. U svojim delima je pisao o problemu zla.

                  Foto: Wikipedia

Najpoznatija dela su „Buka i bes“, „Svetilište“, „Svetlost u avgustu“, „Uljez u prašini“, „Divlje palme”, “Vojnikova plata”, “Starac”, “Gospodska kuća” i “Rekvijem za iskušenicu”…

U nezaboravnom govoru na dodeli Nobelove nagrade za književnost naglasio je ljudske vrline, hrabrost, saučešće, ponos, ljubav, čast i žrtvu.

ROĐEN PISAC ALEKSANDAR VUČO

Na današnji dan, 1897. godine, rođen je pisac Aleksandar Vučo, jedan od osnivača nadrealističkog pokreta u Srbiji između dva svetska rata, tvorac moderne poezije za decu.

                                                                                                                                             Foto: Wikipedia

Njegova poema “Podvizi družine ‘Pet petlića'” smatra se najznačjanijim delom srpske dečije poezije posle Jovana Jovanovića Zmaja. Pisao je i filmske scenarije i bavio se filmskom kritikom.

Kao gimnazijalac, sa 17 godina pridružio se srpskoj vojsci u Prvom svetskom ratu, i kao dobrovoljac prešao Albaniju. Nakon toga odlazi u Francusku, u Nici je završio gimnaziju, a na Sorboni Pravni fakultet.

Bio je veliki prijatelj sa Ivom Andrićem, sa kojim je često, u dugim šetnjama, uživao u priči.  Između dva rata bio je urednik nekoliko književnih listova i časopisa, sa izrazito antifašističkom orijentacijom. Prvu zbirku objavio je 1926, a dve godine kasnije roman “Koren vida”, za koji Petar Džadžić kaže da je to prvi i jedini nadrealistički roman kod nas.

Iz ovog nadrealističkog perioda izdvaja se i poema “Podvizi družine pet petlića”, koja se smatra prekretnicom u srpskoj poeziji za decu. Sa Dušanom Matićem napisao je “Gluvo doba”, koje je objavljeno 1940, a za vreme rata nekoliko meseci proveo je u Banjičkom logoru.

Spomen ploču Vuču otkrivena je 2010. na zgradi u Jevremovoj ulici 32a, u Beogradu, gde je živeo.

Izvor: BKTVNews