Blace Draincu

Blace Draincu naziv je manifestacije koju su opština Blace, Kulturni centar – Drainac i Narodna biblioteka – Raka Drainac Blace, posvetili poznatom književniku rođenom u blačkom selu Trbunju, Radojku Jovanoviću poznatom kao Rade Drainac.

DSCN9771

Programski sadržaj jednodnevne manifestacije organizovane Draincu u čast započeo je u dvorištu njegove rodne kuće u selu Trbunju.

DSCN9796

Upravo ovde, na mestu gde je svetski poznati književnik rođen, Trupa književna boemija, sastavljena od studenata filozofskog fakulteta u saradnji sa Kulturnim centrom Drainac, prisutnima je predstavila Drainčevu poeziju, potom su se stihovima predstavili pesnici iz Udruženja književnika Srbije – Srb sa sedištem u Kruševcu a Drainčeve stihove govorio je i jedan od Drainčevih najbližih rođaka, Vitomir Jovanović, čovek koji svih ovih godina brižno čuva uspomenu na Rada Drainca.

DSCN9825

Udruzenje pesnika Srbije – Srb sa sedištem u Kruševcu

Programski sadržaj ispred Drainčeve kuće pratio je veliki broj učenika osnovne i srednje škole u Blacu, direktori javnih preduzeća, građani i brojni gosti…

DSCN9810

Predsednik opštine Blace Zoran Jozić naglasio je da je ovaj dan posvećen Draincu velika obaveza kako lokalne samouprave opštine Blace tako i svih građana ove opštine jer radi se o književniku rođenom u našoj opštini koji nas je u pravom svetlu predstavio svetu.

DSCN9807

Zoran Jozić predsednik Opštine Blace

  • Žao mi je što je Drainac mnogo poznatiji u drugim mestima, nego u svom rodnom Blacu. Na nama je da to popravimo i da u budućnosti sve više pažnje posvetimo Draincu. Blace Draincu manifestacija je koja počinje i koja će dugo živeti. Rade Drainac je ovde živeo, ovde pisao o Blacu, ronom Trbunju i Toplici, rakao je predsednik Opštine Blace, Zoran Jozić.
  • DSCN9786
  • Direktorka kulturnog centra – Drainac Blace, Marija Ćurčić ističe da je programski sadržaj jednodnevne manifestacije ispunjen bogatim dešavanjima organizovanim u čast svetski poznatog književnika.
  • bscap0003bscap0010DSCN9852

Dalji programski sadržaj nastavljen je u kulturnom centru – Drainac u Blacu gde je otvorena izložba i gde su predstavljeni nagrađeni likovni i literarni radovi nagrađeni na konkursu pod nazivom – Ovo je nebo moje ovde je ljubljena Toplica.

DSCN9841

Nagrade dobitnicima uručivao je predsednik opštine Blace Zoran Jozić.

Prisutni u sali kulturnog centra Drainac imali su priliku da vide i čuju nagrađene radove kako likovne tako i literarne za šta su najbolji nagrađeni lap topom.

U razgovoru sa nekima od nagrađenih na konkursu organizovanom Draincu u čast saznali smo da je Drainac kao tema bio veoma inspirativan za njih.

bscap0011

Promocija CD-ea sa Drainčevom poezijom

U okviru manifestacije održana je i promocija CD-ea pod nazivom – Drinčeva poezija a potom je održana i promocija knjige Srpsko srce Johanovo, autora Veselina Dželetovića.

DSCN9876

Promocija knjige – Srpsko srce Johanovo, autora Veselina Dželetovica

Za kraj programskih dešavanjima u okviru – boemske večeri Teatar 13 predstavio se zanimljivim performansom o drainčevom životu a nastupili su i gostujući pesnici.

DSCN9882

Teatar 13 iz Blaca predstavio Draincev zivot

Manifestacija – Blace Draincu bila je veoma posećena a prema najavama organizatora u godinama koje slede biće sve bolja kako bi se lik i delo poznatog književnika rođenog u blačkom selu Trbunju sačuvali od zaborava.