Da od šljive bolje žive:Jovanovići iz Trbunja u novoj destileriji kreću sa preradom šljive

Mnogo je nagrada koje je gazdinstvo Jovanović iz sela Trbunja nadomak Blaca, do sada osvojilo za kvalitet svojih proizvoda od voća i povrća.

bscap0007-8

Nagrađena diplomom – najuspešnije žene u poljoprivredi koja se dodeljuje u okviru takmičarskog dela privredno – turističke manifestacije – Dani šljive u Blacu, Jelena je sa svojom porodicom registrovala firmu za preradu i konzerviranje voća i povrća koja posluje pod sloganom- 100 posto prirodno.

48241b74-6403-4181-958a-372fc4a685a3

Da tako jeste svedoči i podatak da je većina voća i povrća proizvedeno na njihovom gazdinstvu na zdrav način,a od ove godine Jovanovići su registrovali i destileriju gde će biti prerađan sav rod šljiva sa njihovog gazdinstva.

-Pod šljivom imamo 5 hektara sa oko 2500 stabala. Pre pet godina započeli smo preradu voća, šljivu prerađujemo u slatko od šljiva, pekmez bez šećera, džem, a o dove godine sav rod šljiva sa našeg gazdinstva biće prerađen u našoj novootvorenoj destileriji,ističe  Jelena Jovanović.

bscap0012

Rakija proizvedena na ovom gazdinstvu i do sada je više puta nagrađivana u takmičarskom delu manifestacije Dani šljive u Blacu.

Ovo gazdinstvo osvojilo je mnogo nagrada  i priznanja i teško ih je nabrojati. Sva priznanja su im podjednako vredna i sva ona zajedno dala su im vetar u leđa da unapređuju svoju proizvodnju u čemu su maksimalno uspeli.

U process proizvodnje uključena su dva brata sa svojim suprugama.

bscap0003-1024x576bscap0004-1024x576

I dok se oni bave metalskim poslovima, njihove supruge vredno prerađuju voće i povrće proizvedeno na ovom gazdinstvu. Proizvodnju u koju su aktivno uključene svekrva i dve snajke, započeli su pre pet godina. Za to vreme znatno su napredovali a tajna uspeha je u starim dobrim proverenim receptima, koje Jelena i Milena Jovanović verno zapisuju i u praksi primenjuju od svoje svekrve Milanke.

bscap0009-5

Ovde se proizvode zimnice, sokovi…u glavnom prerađevine od voća i povrća proizvedenog na njihovom imanju.

Jovanovići se danas ponose nagradama i diplomama koje su osvojili i koje svedoče tome da se ovde proizvodi i najbolji ajvar.

Podrška porodice najveći je pokretač, a ovde je ima dovoljno za uspeh na svim poljima.

bscap0009-1024x576

1-7bscap0005-10bscap0006-1024x5763-54c465438-850c-45dd-82b5-9ce3db3a9a648a6e5c7e-ba89-4706-b74c-1a3f1937892e22-4-768x1024057acc0b-9b56-4e4c-990c-30af320c762083c047ec-2938-40fb-9f63-b061e86567e8237088020_344090397391860_2862258022151404952_n239029011_344090364058530_6568403510938553414_n239570375_344090437391856_593678689749923167_n314470302_1766426887068107_372655898098923287_n-1024x577441528120_1355225915421438_4853395320134553684_nbscap0001

Tekst je deo projekta Blački domaćini – da od šljive bolje žive koji sufinansira  Opština Blace.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.