Da od šljive bolje žive:Jovanovići iz Trbunja u novoj destileriji kreću sa preradom šljive

Mnogo je nagrada koje je gazdinstvo Jovanović iz sela Trbunja nadomak Blaca, do sada osvojilo za kvalitet svojih proizvoda od voća i povrća.
Nagrađena diplomom – najuspešnije žene u poljoprivredi koja se dodeljuje u okviru takmičarskog dela privredno – turističke manifestacije – Dani šljive u Blacu, Jelena je sa svojom porodicom registrovala firmu za preradu i konzerviranje voća i povrća koja posluje pod sloganom- 100 posto prirodno.
Da tako jeste svedoči i podatak da je većina voća i povrća proizvedeno na njihovom gazdinstvu na zdrav način,a od ove godine Jovanovići su registrovali i destileriju gde će biti prerađan sav rod šljiva sa njihovog gazdinstva.
-Pod šljivom imamo 5 hektara sa oko 2500 stabala. Pre pet godina započeli smo preradu voća, šljivu prerađujemo u slatko od šljiva, pekmez bez šećera, džem, a o dove godine sav rod šljiva sa našeg gazdinstva biće prerađen u našoj novootvorenoj destileriji,ističe Jelena Jovanović.
Rakija proizvedena na ovom gazdinstvu i do sada je više puta nagrađivana u takmičarskom delu manifestacije Dani šljive u Blacu.
Ovo gazdinstvo osvojilo je mnogo nagrada i priznanja i teško ih je nabrojati. Sva priznanja su im podjednako vredna i sva ona zajedno dala su im vetar u leđa da unapređuju svoju proizvodnju u čemu su maksimalno uspeli.
U process proizvodnje uključena su dva brata sa svojim suprugama.
I dok se oni bave metalskim poslovima, njihove supruge vredno prerađuju voće i povrće proizvedeno na ovom gazdinstvu. Proizvodnju u koju su aktivno uključene svekrva i dve snajke, započeli su pre pet godina. Za to vreme znatno su napredovali a tajna uspeha je u starim dobrim proverenim receptima, koje Jelena i Milena Jovanović verno zapisuju i u praksi primenjuju od svoje svekrve Milanke.
Ovde se proizvode zimnice, sokovi…u glavnom prerađevine od voća i povrća proizvedenog na njihovom imanju.
Jovanovići se danas ponose nagradama i diplomama koje su osvojili i koje svedoče tome da se ovde proizvodi i najbolji ajvar.
Podrška porodice najveći je pokretač, a ovde je ima dovoljno za uspeh na svim poljima.
Tekst je deo projekta Blački domaćini – da od šljive bolje žive koji sufinansira Opština Blace.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.