Dani šljive – Blace 2016 – Salata prijateljstva, sa blačkim šljivama i vodnjanskim maslinovim uljem

  • salata

Salata prijateljstva, sa blačkim šljivama i vodnjanskim maslinovim uljem

Drugog dana manifestacije, u subotu oko 14 časova, na štandu mladih kuvara Srednje škole Blace autorka bloga Vitki gurman Maja Petrović pripremiće Salatu prijateljstva (po sopstvenom receptu) koja je spoj istarske i blačke kuhinje i koja će sigurno doprineti razvoju prijateljskih odnosa gradova Vodnjan Dignano i Blace.

Da podsetimo, grad Vodnjan Dignano (Republika Hrvatska) i opština Blace potpisali su Sporazum o bratimljenju 17. juna 2016. godine.

Maja Petrović podelila je sa nama svoj recept. Za pripremu Salate prijateljstva (za dve osobe) potrebno je:

  • Preliv: 2 kašike limunovog soka, 3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja iz Vodnjana (Istra), 1 prepuna kašičica meda, 1 kašičica Dijon senfa, malo miksa italijanskih začina, so, biber
  • 2-3 šake mlade zelene salata, iseckati na kocke
  • opciono: baby spanać ili malo mlade rukole
  • 2 šake povrća – tanko sečeni komorač
  • 6 sočnih šljiva sa blačkih predela, isečene na pola
  • 2 nepune šake indijskog oraha
  • 40-50 g sira mlekare „Lazar“ Blace

o Alat: daska za seckanje, papirni ubrusi, veća činija za mešanje, noževi i viljuške

Izmešati sve sastojke za preliv u velikoj činiji. Dodati sečenu zelenu salatu i komorač. Sve izmešati u činiji viljuškama i lagano da se ne “ugnjavi” salata. Servirati na tanjir.

Posuti indijski orah (može da se isecka a ne mora). Posuti namrvljeni blački sir.

Izgrilovati na grilu ili tiganju polovine šljiva pa poređati na salatu.

U naznačeno vreme na istom štandu održaće se degustacije istarske malvazije i blačkih vina Vinarije “Doja