Delegacija Mačvanskog okruga i Opštine Bogatić u poseti Prokuplju i Toplici

????????????????????????????????????

Načelnik Topličkog upravnog okruga Zlatan Miljković i predstavnici grada Prokuplja, ugostili su delegaciju Mačvanskog okruga i Opštine Bogatić.

macvani-obilazak

-Zadovoljstvo mi je što mogu da pozdravim naše prijatelje iz Mačvanskog okruga i Opštine Bogatić i što mogu slobodno da kažem da danas počinjemo da gradimo mostove između bogate Mačve i bogate Toplice. Ono što nas posebno povezuje su naši preci, junaci borbe za slobodu Srbije. Setimo se Drugog pešadijskog puka “Knjaz Mihajlo”, poznat pod nazivom “Gvozdeni puk”, koji je ovde mobilisan 1912. godine i koji je učestvovao u Prvom i Drugom Balkanskom ratu, a koji je posle bitke na Bregalnici krenuo na bitku na Ceru, spustio se na Drinu i zajedno sa vašim junacima iz Mačve učestvovao u borbi protiv okupatora.

macvani5-768x536

-Ono što veoma želim da pohvalim je vaša ideja da zajedno negujemo sećanje na naše pretke, na junake vašeg i našeg Gvozdenog puka. Takođe vaša inicijativa da 2019. godine podignete spomenik u čast slavnih junaka je za svako divljenje i zahvalnost. Želim da od danas Mačvanski i Toplički okrug, Grad Prokuplje i Opština Bogatić budu povezani na sve moguće načine, istorijom, kulturom, sportom kao i privrednom saradnjom. Želim da od danas zauvek budemo prijatelji i saradnici kao što su to bili naši preci, kazao je načelnik Topličkog okruga Zlatan Miljković.

macvani-768x497

Gosti iz Mačve, načelnik Mačvanskog okruga Vladan Krasavac, predsednik Opštine Bogatić Milan Damnjanović i potomak junaka Topličkog Gvozdenog puka Zoran Đorđević izrazili su zadovoljstvo zbog današnjeg sastanka koji je bio prilika da se svi zajedno podsete na slavne srpske junake. Cilj naše posete je spoj potomaka junaka Gvozdenog puka i mačvanskih jedinica iz Prvog svetskog rata. To je nit koja je spojila Toplički i Mačvanski okrug, rekao je načelnik Mačvanskog okruga Vladan Krasavac i dodao da će tokom boravka u Prokuplju i Toplici razgovarati o budućim aktivnostima i saradnji na svim poljima.

macvani-obilazak2-768x614

Sa mnogo emocija govorio je i Zoran Đorđević, čovek koji potiče iz sela Kastrat u Opštini Kuršumlija, a koji živi u Mačvi. On je podsetio na krvavu bitku na Drini 1914. godine u kojoj je je Gvozdeni puk zaustavio austrougarsku vojsku. Bilo je to u septembru 1914. godine i taj dan se posle 105 godina obeležava u Mačvi, na mestu gde je stradalo 33 vojnika Topličkog Gvozdenog puka.

macvani-obilAZAK3-768x590

U čast prijateljstva Mačvana i Topličana i istorije koja ih spaja, načelnik Topličkog okrug Zlatan Miljković poklonio je gostima ratnu zastavu Gvozdenog puka, koja nikad neprijatelju nije pala u ruke. Gosti i domaćini razmenili su poklone među kojima je bilo istorijskih knjiga, suvenira i poljoprivrednih proizvoda iz Toplice i Mačve.

macvani-obilazak-5-768x538

Tokom boravka u Prokuplju delagacije Mačvanskog upravnog Okruga i Opštine Bogatić položile su vence pijeteta na spomen obeležje „Gvozdenom puku” u spomen parku kod Železničke stanice. Tom prilikom oni su posetili i Spomen sobu posvećenu junacima tog puka, najslavnije i najodlikovanije srpske vojne jedinice.

Tokom obilaska istorijskih znamenitosti Prokuplja, gosti su posetili i Narodni Muzej Toplice gde su se upoznali sa retkim postavkama, predmetima, slikama i dokumentima koje se čuvaju u ovoj bogatoj riznici prošlosti.

macvani4-768x552

Posebnu pažnju privukle su im postavke iz Prvog i Drugog svetskog rata i Topličkog ustanka u kojima se najbolje vidi koliko su Topličani oduvek cenili slobodu.