Dodeljene Vidovdanske povelje ovogodišnjim laureatima u Kondželju

izvor:Grad Prokuplje
Tradicionalan Vidovdanski sabor, održan je danas na Vidovdan, u Kondželju, nadomak Prokuplja, gde su zaslužnim pojedincima dodeljene Vidovdanske povelje.

U manastiru Svetih arhangela Mihaila i Gavrila, u prisustvu velikog broja žitelja Toplice, svetu arhijerejsku liturgiju služio je arhiepiskop niški Arsenije, koji je zajedno sa načelnikom Topličkog upravnog okruga laureatima uručio priznanja.Prisutne građane, među kojima su bili i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, lokalnih samouprava Toppličkog okruga, Vojske Srbije i MUP-a, pozdravio je u ime ovogodišnjeg domaćina Vidovdanskog sabora, Grada Prokuplja, gradonačelnik Miroslav Antović.

-Okupljeni oko naše svetinje danas i sutra, kao i juče, nastavljamo gde smo stali. Nastavljamo svetu kulturu i tradiciju naših predaka, osnivača srpske države, utemeljivača naše crkve, kosovskih junaka i svih onih koji su dali prepoznatljiv pečat našem narodu. Idemo napred da bi se čuo glas stradalnika i pobednika, branioca pravde i otadžbine. Glas prkosa Toplice i Srbije, kroz koji zveče oklopi kosovskih vitezova, pevaju gusle, čuje se srpska truba sa Cera i Kolubare i fijuk metaka branioca Srbije od fašista i agresora. Naši preci su nam darivali slobodu i mir ispisane krvlju, a mi za buduća pokolenja treba da čuvamo i gradimo našu državu, da naša mladost u budućnost može da ponese pozitivne vrednosti naše značajne prošlosti, rekao je pozdravljajući okupljene oko hrama Svetih arhangela Mihaila i Gavrila, gradonačelnik Grada Prokuplja Miroslav Antović.

Načelnik Topličkog upravnog okruga Zlatan Miljković je ovom prilikom istakao da smo se danas na Vidovdan sabrali na ovom svetom mestu, da svi zajedno odamo priznanje ljudima, koji su svojim delima, ostavili neizbrisiv trag u našoj zajednici.

 

-Ovaj dan kada slavimo sećanje na slavne junake Kosovske bitke, kneza Lazara, Miloša Obilića, Toplicu Milana i Ivana Kosančića, nosi u sebi težinu i snagu naše istorije, ali i nadahnuće za budućnost.Kao što su naši preci, pre više od šest vekova, stajali na polju Kosovu, svesni da brane čast, veru i slobodu, tako i mi dans stojimo ovde da odamo priznanje, onima, koji svojim delima čuvaju i unapređuju našu zajednicu. Danas dok uručujemo priznanja, koja nose imena ovih slavnih junaka i junakinje, setimo se da su dela, koja prepoznajemo i nagrađujemo, odraz tih vrednosti. Neka vam bude na čast i ponos što nastavljate njihovu tradiciju, što svojim radom i posvećenošću, doprinosite boljitku naše zajednice. Naš zadatak jeste da čuvamo heroje prošlosti, ali i da prepoznajemo i slavimo heroje sadašnjosti, naglasio je Miljković, obraćajući se okupljenima u Kondželju.

 

Arhiepiskop niški Arsenije je obraćajući se danas, svima koji su došli da obeleže Vidovdan u Kondželju, rekao da smo se sabrali ovde, da se još jednom podsetimo veličine i značaja ovog svetog mesta za nas, ne samo kao pukog spomenika na Kosovski boj, već kao duhovnog i moralnog vaspitača našeg naroda i nacionalnog bića.

-Danas smo ovde u znak blagodarnosti nšim svetim precima, kosovskim junacima, koji su svoj život položili za Hrista, braneći svoj narod, svoju veru i svoje ognjište. Vidovdan je veliki petak naše istorije, na Vidovdan je naš mali narod raspet na krst. Retko je koji narod postao ono što istorijski jeste, preko svoje najveće tragedije, kao mi Srbi. Kao što je hrišćanstvo ono što jeste, kroz krst Hrista spasitelja, tako smo mi, Srbi, to što jesmo, kroz naše Kosovo i naš Vidovdan. Vidovdan je praznik srpskog stradanja, ali i praznik života. Slaveći Vidovdan, slaveći Kneza Lzara i sve te kosovske mučenike, slavimo pobedu života nad smrću. Iako istoričari, Kosovski boj i kosovsku golgotu smatraju našim porazom, on je za nas nesumnjiva pobeda. Pobeda zato što je motiv i cilj Kneza Lazara i njegove vojske bilo Carstvo nebesko, a ne spašavanje države ili bilo čega zemaljskog i prolaznog, podvukao je arhiepiskop niški Arsenije.

 

Povelja „Car Lazar“ pripala je Momi Nikoliću, vlasniku „Grupa Monikom“. Poveljom „Carica Milica“ nagrađena je doc. dr Mirjana Bojanić Ćirković, čiji naučni rad je u značajnoj meri orijentisan ka Toplici, a javno delovanje ka afirmaciji književnosti i kulture Topličkog okruga. Povelja „Jug Bogdan“, ove godine dodeljena je pesniku Dušku Arsenijeviću, Prokupčaninu, koji je poznat po tekstovima, koje je napisao za mnoge muzičke grupe, među kojima su i Kerber, Lutajuća srca.Povelja „Kosančić Ivan“, dodeljena je Sportskom centru Kuršumlija, koji je uz podršku lokalne samouprave u poslednjih nekoliko godina izdvojio znatna sredstva, kako za ulaganja u infrastrukturu, sportske terene, tako i same opreme za sport. Ovogodišnji dobitnik Vidovdanske povelje „Milan Toplica“ je Filip Maslaković zbog zalaganja za svoj rodni kraj i pomoći koju pruža školi u Tovrljanu.

 

U ime ovogodišnjih laureata Vidovdanskih povelja, na Vidovdanskom saboru, zahvalila se dobitnica „Carice Milice“ Mirjana Bojanić Ćirković.

-Zahvaljujemo što ste ovim poveljama osvetlili lica običnih ljudi, vaših sugrađana. Nadamo se da će ovakav postupak Topličkog upravnog okruga, dodatno motivisati i ostale žitelje, da se više i bolje uključe u razvoj našeg kraja i da se upravo delima upisuju u spomen, u kulturu sećanja Toplice, rekla je ovogodišnja dobitnica Vidovdanske povelje „Carica Milica“

 

Propratni deo programa pripremile su prokupačke ustanove kulture, a u njemu su učestvovali Crkveni hor Sveti Prokopije, harmonikaši Vasilije Đorđević i Nemanja Radosavljević, kao i folkorni ansambl „Drainac“ iz Blaca. Snežana Teodoropulos iz Blaca je govorila svoju pesmu „Gračanica“, a prokupački glumci su izveli recital po motivima drama Milovana Vitezovića o Kosovskom boju.

 

Ovom prilikom,vrednim knjigama su nagrađeni i učenici, koji su bili najbolji na literarnom konkursu, koji tradicionalno raspisuje Toplički upravni okrug povodom Vidovdana. To su učenice šestog razreda, Neda Kitanović, Janja Filipović i Petra Sokolović.

 

Deo ovogodišnjeg obeležavanja Vidovdana u Kondželju, bila je i promocija časopisa „Toplički venac“, koji su čitalačkoj publici predstavili, glavni i odgovorni urednik Dragan Ognjanović i istoričar kustos u Narodnom muzeju Toplice, Maja Dimić.