Dom zdravlja: Vreme smeta hroničnim bolesnicima

Veoma niske jutarnje temperature, koje se kreću i do minus 10 stepeni, magla i smog, izazivaju razne respiratorne i srčane probleme, uglavnom kod hroničnih bolesnika.

-Zbog takvih stanja, pomoć lekara u poslednja 24 sata, zatražilo je 60 pacijenata, kazala je portparol prokupačkog Doma zdravlja Violeta Mirković.

Prema njenim rečima, ovako niske temperature, smog i magla, loše utiču i na srčane i nervne bolesnike.

-Niske jutarnje temperature, pored učestalih prehlada, mogu da dovedu i do naglog skoka krvnog pritiska, koji uzrokuje poremećaje u srčanom radu i može da dovede do infarkta ili šloga, kazala je Mirković.

Ona je preporučila, posebno starijim licima, da izbegavaju boravak napolju u jutarnjim satima, dok su temperature ispod nule, i da se obavezno dobro oblače i utopljavaju.

Prema rečima epidemiologa, do sada nije zabeležen nijedan slučaj pojave sezonskog gripa u Prokuplju, što ne znači da će nas grip ove godine zaobići.

Kako kažu lekari, virusu gripa ne odgovaraju ovako niske temperature i suvo vreme, što bi eventualnu njegovu pojavu moglo da pomeri za februar mesec.

Vakcina protiv gripa u prokupačkom Domu zdravlja više nema, pošto su zbog velikog interesovanja građana za vakcinaciju, sve zalihe potrošene za veoma kratko vreme.

-Nedavno smo dobili i dodatnu, doduše malu dozu vakcina, koja je takođe veoma brzo potrošena, kazala je Mirković i naglasila da su građani Prokuplja pokazali visoku svest kada je vakcinacija protiv gripa u pitanju i da su shvatili važnost primene ovakve zaštite od infektivnih i lako prenosivih bolesti.

Ona se osvrnula i na praznike i dodala da su protekli mirno, bez tuča, povreda i drugih stanja zbog kojih su neophodne lekarske intervencije.

-I ovde se pokazalo da naši ljudi imaju visoko razvijenu svest, tako da nije bilo slučajeva trovanja alkoholom, niti zdravstvenih problema zbog prekomerenog unosa hrane, istakla je Violeta Mirković.