Domaćini blačkog kraja: Berba višanja na gazdinstvu Jankovića

Tekst je objavljen u okviru projekta Domaćini blačkog krajaBanerSufinansiranja

Na gazdinstvu Jankovića u blačkom selu Popovi, berba višanja bliži se kraju. Ovde se višnja gaji na površini od hektar ipo, u broju od oko 1500 stabala, a ovogodišnji prinos je usled mraza, prepolovljen.

bscap0002

Jankovići višnju, prodaju po ceni od 60 dinara, radna snaga plaćena je 22 dinara po kilogramu, pa na pitanje ako se uzmu u obzir i svi prateći troškovi obrade koja je računica proizvođača, Radovan Janković kaže , da računanje u ovom slučaju izostaje, jer ako bi se sve stavilo na “olovku”, zaradu je teško videti.

Ipak, cena od 60 dinara je nekako prihvatljiva.

bscap0004

Prošle godine, zbog cene koja je bila 25 dinara, ove višnje ostale su na grani, nisu ni obrane, a ove godine, mraz je prepolovio prinos, saznajemo od voćara Radovana Jankovića, koji o proširenju zasada pod višnjom nikako ne razmišlja, više razmišljajući o tome da li postojeći zasad uopšte da zadrži.

bscap0008

-U berbi je takođe vrlo teško doći do radne snage, a ove godine usled umanjenog prinosa mašinsko branje nije izvodljivo, kaže Radovan Janković koji pod zavidnim površinama gaji i šljive čiji je rod takođe ove godine, prepolovljen usled mraza.

U razgovoru sa beračima koje smo ovde sreli saznajemo da ove godine u berbi višanja nema dobre zarade, jer su slabije rodile pa ne može mnogo da se nabere.

bscap0001

-Najbolju zaradu donosi dobar rod šljive, kaže Zorica Milosavljević iz Blaca koja u potrazi za zaradom bere svo voće.