Domaćini blačkog kraja: Završena berba kupusa na gazdinstvu Mijajlovića iz Blaca

Tekst je objavljen u okviru projekta Domaćini blačkog kraja

BanerSufinansiranja

21

Na gazdinstvu Suzane i Ace Mijajlovića iz Blaca završena je ovogodišnja berba kupusa. Mijajlovići koji se više od jedne decenije bave povrtarstvom i proizvodnjom kupusa kažu da je ove godine kupus dobro i plaćen i tražen.

1

-Trenutna cena kupusa je od 50 do 60 dinara što je sasvim zadovoljavajuća cena za nas proizovđače, ističe Aca Mijajlović koji ističe da je ovogodišnji prinos usled letošnje velike suše, smanjen za 30 do 40 posto.

bscap0048

Kraj ovogodišnje berbe koju smo zabeležili protiče dobro jer i vreme ide na ruku tome a kvalitet je sasvim zadovoljavajući.

Ove godine Mijajlovići su posadili oko 20 000 strukova što je za duplo manje u odnosu od planiranog na šta je uticao grad koji je uništio oko 20 000 strukova.

bscap0051

 

Mijajlovići kupus sa svog gazdinstva plasiraju na pijacama širom topličkog okruga i ističu da je povrtarstvo, odnosno konkreto proizvodnja kupusa čime se oni bave, veoma isplativa jer su u procesu proizvodnje mala ulaganja.

bscap0052

Suzana Mijajlović kaže da je volja za radom i napredkom u proizvodnji kupusa velika kad je cena poput ovogodišnje dobra.

4

U koliko još uvek niste ostavili kupus za zimu, ili imate potrebu za svežim kupusom, kod Mijajlovića isti možete nabaviti a Fruktal,Bukurešt i Bravo su sorte koje imaju u ponudi.

3bscap005411111212222