Domaćini blačkog kraja:Na gazdinstvu Mladenovića u blačkom selu Čunguli mlađi nastavljaju porodičnu tradiciju

Tekst je objavljen u okviru projekta Domaćini blačkog krajaBanerSufinansiranjaNa gazdinstvu Mladenovića u selu Čunguli mlađi su odlučili da nastave porodičnu tradiciju i u stočarstvu vide šansu da zarade.

bscap0007

Mleden Mladenović dugu tradiciju bavljenja stočarstvom na gazdinstvu svoje porodice u selu Čunguli nadomak Blaca rešio je da nastavi i u narednom periodu znatno unapredi.

bscap0012

-Stočarstvom se bavimo duži niz godina. Ja sam nastavio tu tradiciju. U stočnom fondu imamo  32 ženska grla većinom simentalske rase,ima nešto crni i crveni holštajn.Mleko ne proizvodimo na farmi , već prodajemo visokostelne junice,ističe

Mladen .

bscap0020

Mladen je maturant srednje poljoprivredne škole u Blacu i kaže da na farmi može lepo da se zaradi.Trenutno obrađuju oko 35 hektara zemlje a proširenje farme nešto je čemu trenutno teži.

bscap0022

-Imam u planu da napravim štalu za 25 muznih grla, kaže Mladen.

bscap0015

Sve poslove oko farme, Mladenovići rade porodično uz povremenu pomoć Mladenovih drugara.Posla na farmi ima dosta a radni dan počinje rano.

bscap0023

Roditelji su ti koji su Mladenu dali punu podršku da ostane i napreduje na porodičnom gazdinstvu.

IMG_20210529_134637

porodica je najveća podrška

-Dajemo  mu punu podršku u odluci da ostane na selu .Pomoći će mo mu da proširi farmu i tu smo za sve što treba, ponosno ističe Mladenova majka Jelena Mladenović.

I kolege farmeri koji su ujedno i komšije, tu su da pomognu kada treba a ova uzajamna pomoć mnogo znači.

bscap0010

Za mlade na selu ima perspektive, kada se volja, želja i rad udruže zarada dođe sama po sebi.

bscap0009

bscap0013

 

„Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.