Domaćini Žitorađe imaju veliku podršku lokalne samouprave – predsednik Stanojević najavljuje nova ulaganja u prerađivačke i skladišne kapacitete

Opština Žitorađa u domenu poljoprivredne proizvodnje poseduje velike potencijale. Prostire se na površini od 214 km2, od čega je 20,47 hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta i 1 592 hektara šumskog zemljišta.

IMG_20220802_112638

Predsednik Opštine Žitorađa Ivan Stanojević

-Pored prozvodnje žitarica koje se gaje na oko 10 hiljada hektara opština Žitorađa je poznata po proizvodnji kavlitetnog povrća na površini  na oko  1 200 hektara, saznajemo od predsednika Opštine Žitorađa Ivana Stanojevića.

Opština Žitorađa u velikoj meri pomaže lokalnim poljoprivrednicima i mladim poljoprivrednim proizvođalima a dobra saradnja sa Ministarstvom poljoprivrede doprinela je tome da poljoprivrednici ovog kraja kupe 600 novih traktora.

-Opština žitorađa preko Službe za poljoprivredu i ruralni razvoj je registrovala 3 200 poljoprivrednih  gazdinstava.

Imamo odličnu saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede tako da su do sada poljoprivredni proizvođači dobili podsicajna sredstva za kupovinu oko 600 novih traktora sa oko 600 miliona dinara.

Oko  250 mladih poljoprivrednih proizvođača dobili su podsticajna sredstva od Ministarstva poljoprivrede  u iznosu od 300 miliona dinara.

Za kupovinu nove poljoprivredne opreme i mehanizacije kao i za podsticaje u stočarstvu i voćarstvu poljoprivredni proizvođači koriste podsticajna sredstva Ministarstva poljoprivrede u iznosu od oko 60 miliona dinara.

Iz budžeta opštine Žitorađa je za uređnje kanalske mreže ,  izgradnju atarskih  puteva i protiv gradnu zaštitu izdvojeno 29 miliona dinara, kaže predsednik Opštine Žitorađa Ivan Stanojević.

 Opština žitorađa ima 30 mesnih zajedica i za naredni period u cilju unapređenja poljoprivredne proizvodnje pored navedenih potsticaja Žitorađa će svojim poljoprivrednim proizvođačima pomoći da dobiju podsticaje za prerađivačke i skladišne kapacitete, najavljuje nove investicije u poljoprivrednoj proizvodnji predsednik Stanojević.

Vrednim povrtarima iz sela Samarinovac nadomak Žitorađe elektrifikacija polja olakšala je proizvodnju na kojoj površini je urađena, koliko je vredan ovaj projekat i koliko je unapredio poljoprivrednu proizvodnju ovog kraja takođe je ono što smo ovom prilikom želeli da saznamo.

Elektrifikacija polja u Samarinovcu

-Ruvodstvo opštine je na projektu Elkrifikacije polja u Smarinovcu zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede radilo 3 godine.Pod elekrifikacijom polja obuhvaćeno je 550 hektara.

Vrednost projekta je 42 miliona dinara  i finansiran je od strane Ministarstva poljopriverede.

Ovim projektom naši poljoprivrednici su dobili standarde u zalivanju i proizvodnji povrća  isto onako kao što imaju poljoprivrednici u Holandiji i  Nemačkoj, ističe predsednik Opštine Žitorađa Ivan Stanojević.

Tekst je objavljen u okviru projekta „Domaćini Žitorađe “ koji realizuje  Blace info press

“Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Opštine Žitorađa. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.