Domaćinske priče iz Kuršumlije: Upoznajemo Vas sa – Damom Regiona

U selu  Mačkovac , nadomak Kuršumlije  imali smo priliku da budemo gosti ljubazne domaćice Slobodanke Dane Simić. Ovde smo čuli zanimljivo – korisnu priču o aroniji , proizvodnji likera i njenom zanimljivom voću koje gaji na svom imanju .

IMG_1383

Selo Mačkovac nadomak Kuršumlije

Ova priča, napisana je mnogo pre nego što je Dana, nedavno ponela prestižnu titulu – Dama regiona. U međuvremenu je osvojila mnogo nagrada i priznanja o kojima će mo uskoro pričati.

Ovom pričom vodimo vas u kuršumlijsko selo Mačkovac, tamo gde se prave najbolji likeri.

Za dobru rakiju , i lekovite likere nije potrebno imati dosta imanja , već  volju , ljubav i dosta znanja , poput naše vredne domaćice Slobodanke Dane Simić , koja nas je ugostila na svom porodičnom imanju u selu Mačkovac , nadomak Kuršumlije .

 Voće i lekovito bilje ubrano sa lekovite Radan planine , osnovni je sastojak lekovitih likera , koje naša domaćica vredno pravi . Aronija se smatra biljkom budućnosti o čijim lekovitim dejstvima je suvišno pričati . Dana je koristi za pravljenje slatka i lekovitih likera . Ne previše zahtevna za uzgajanje , aronija traži veliko prisustvo vlage , pa je potrebno imati dobar sistem za navodnjavanje , što je bitan preduslov pravilnog uzgoja aronije .

 Aronija cveta u maju i prigodno je da bude zasađena u brdsko – planinskim predelima , čak i suva aronija ima velika lekovita dejstva . Osnovna baza lekovitih likera jeste i rakija koja se peče od voća ubranog u Daninim voćnjacima . Likeri koji imaju veliko lekovito dejstvo , napravljeni su po receptima koji datiraju iz daleke prošlosti .

IMG_1328

  – Slobodanka Dana Simić , ispred svog zasada sa aronijom

Aronija traži dosta vlage

Čitajući u novinama o lekovitim dejstvima aronije , Dana je nabavila nekoliko rasada ove lekovite biljke i krenula sa njenim uzgojem . Bilo je to pre dve decenije . Danas od njih pravi lekovite likere .

– Ovaj zasad zasad sa aronijom koji sam posadila 90-tih godina star je preko dve decenije . Kako je vek trajanja ove biljke , od 25 do 30 godina , već uveliko se pripremam da iz kornovog sistema krenem sa razmnožavanjem aronije .

Aronija može da uspeva na svim tipovima zemlje . Raste u brdsko – planinskim predelima na nadmorskoj visini od 500 do 700 metara . Veoma je važno da se u sušnom periodu dobro zalije . Mnogima nije poznato da čak i list aronije ima isto toliko lekovita dejstva koliko i plod . Čaj od aronije , spravljen od lista ove biljke ima jako mnogo lekovitih dejstava , ističe Dana , koja je odlično upoznata sa svim lekovitim svojstvima koje aronija u sebi sadrži .

Suva aronija

 – Suva aronija

Aronija se u početku , dok nisu otkrivena njna lekovita dejstva , koristila za bojedisanj vina . Od Dane smo saznali , da samo jedan list aronije može da ofarba čak 100 litara vina .

   – Aronija – biljka koja leči …

Aronija

Aronija ima mnoga lekovita dejstva . Toliko je lekovita da je sva njna lekovita dejstva teško i nabrojati . Korisna je preventiva protiv malignih oboljenja , pročišćava organizam od štetnih materija i tških metala

  – Za dobre likere potrebno je imati dobru rakiju

IMG_1367

– Da bi napravila kvalitne lekovite likere potrebno je da imam i dobru i kvalitetnu rakiju . Rakiju pravim od voća koje gajim u svojim voćnjacima , od  kojih pravim dobru prepečenicu koju sama pečem , a koja je najčistija u Toplici , sa ponosom priča Dana , koja od trenutka kada je ostala sama , nakon smrti svoga muža , sve poslove vodi sama , pa čak i pečenje rakije , što nije baš jednostavan i lak posao za jednu ženu .

  – Stara rakija najbolja za pravljenje likera

IMG_1368

– Pri pečnju rakije  odvaja se prvenac i metil alkohol , i ta rakija je pitka . Da bi se od nje pravili kvalittni likeri potrebno je da rakija odleži u drvenim buradima , jer je stara rakija najbolja za pravljenje likera , kaže Dana , dodajući da je po njenom mišljenju najbolja rakija moravka , a najlekovitiji liker – od aronije .

IMG_1371

   – Drvena burad ,kace i bačve , najbolja su ambalaža za čuvanje rakije

IMG_1381

Danini likeri

– Rakiju čuvam u drvenim buradima , kako bi ispala dobra rakija . Nisam pobornik plastične ambalaže za potrebe odlaganja džibre , prvenca i rakije . Za dobru rakiju mora da se ima dobra burad , bačve i kace , ubedljivo tvrdi Dana .

Kumui 1

  – Kumui , privlačan za prolaznike

– Na svom imanju , Dana uzgaja i rtku sortu voća , poznatu pod imenom kumui . Aromatičnog ukusa koji podseća na parfem , po Daninim rečima , retko kog prolaznika ostavi ravnodušnim da je ne proba .

– U pitanju je voće nastalo ukrštanjem jabuke i kruške . Kumui ima ukus parfema , jako je aromatično voće koje retko ko ko dođe u moj voćnjak ne zastane da je proba , ističe Dana .

Kumui

  – Voće sa ukusom parfema

Tajber

  – Tajber – omiljeno voće

Tajber 1

– Tajber je nastao ukrštanjem kupine i maline . Ova biljka mi je jedna od omiljenih , jako je zanimljiva neobična biljka koja traži dosta vlage prilikom uzgajanja , a plodovi su joj za dva do tri santimetra veći i od kupine i od maline ističe Dana.

Uskoro i priča o mnogobrojnim Daninim nagradama i priznanjima.