Drugi pišu o Blacu – Večernje Novosti: Kolo sreće oko Blaca se okreće-autor teksta Dragana Zečević

U današnjem izdanju večernjih Novosti možete pročitati reportažu iz Blaca autora Dragane Zečević.

Izvor, Novosti, autor teksta Dragana Zečević:

U varoši u koju su došli glavni dobici u igri “Uzmi račun i pobedi”. Stan u “Beogradu na vodi” dobila Vesna Burgić, dok je Zorica Spasić već vlasnica dvosobnog stana

DVA stana u Beogradu, tablet, telefon, mikrotalasna… Sve su to nagrade koje su u okviru nagradne igre “Uzmi račun i pobedi” otišle u ruke žiteljima blačke opštine. Poznata po “Danima šljive”, manifestaciji koja promoviše ovu poljoprivrednu kulturu, ali i po broju studenata kojih ima koliko i žitelja same varošice, Blace je poslednjih dana postalo još poznatije po dobitnicima superpremija u ovoj nagradnoj igri.

– Naravno da smo presrećni što su naši sugrađani dobili glavne premije ove nagradne igre, ali mislim da smo i mi kao lokalna samouprava imali barem malo udela u tome jer smo sve vreme pozivali građane na lokalnim medijima i opštinskom sajtu da šalju što više računa za ovu nagradnu igru. Objašnjavali smo im da je to i njihov interes, ali i interes da pomognu državi jer je ova godina naznačena kao godina borbe protiv sive ekonomije – objašnjava Zoran Jozić, prvi čovek opštine Blace, u kojoj se poslednjih dana na svim javnim mestima i po domovima uglavnom govori o srećnim dobitnicima stanova u Beogradu, Zorici Spasić i Vesni Burgić.

Predsednik Jozić pojašnjava da je broj koverata koje su poslali žitelji ove opštine u odnosu na daleko veće gradove verovatno beznačajna, ali je najvažnije da je Blačane poslužila sreća.

Da li su presudili sreća ili broj pojedinačno poslatih koverata, još nije svesna ni dobitnica glavne nagrade u četvrtom, poslednjem kolu izvlačenja nagrada u igri “Uzmi račun i pobedi” Vesna Burgić (24), iz sela Kaševara kod Blaca, koja kaže da je verovala u dobitak.

– Nekako kao da sam predosećala da ću dobiti ovu nagradu. U poslednjem kolu moja mama i ja poslale smo petnaest, a od početka nagradne igre prosledile smo više od šezdeset koverti – priča uz osmeh mlada lepa devojka koja priznaje da je sreća “hoće” kada su nagradne igre u pitanju. Ipak, sve one koje je do sada dobila beznačajne su u odnosu na stan od 62 kvadrata u budućem kompleksu “Beograd na vodi”, vredan 20,3 miliona dinara. I dok uz osmeh priča da je nedavno od ujaka dobila na poklon novi auto, Vesna kao nezaposleni poljoprivredni tehničar se nada da će je poslužiti sreća i u potrazi za poslom.

Vest da je Vesna Burgić, među čak pristiglih 8.565.000 koverata, izvučena kao dobitnica supernagrade u poslednjem kolu nagradne igre “Uzmi račun”, brzo se proširila blačkim krajem. Tako je bilo i 18. marta, kada se saznalo da je, u drugom kolu, među više od pet miliona koverata, izvučena Zorica Spasić (65), penzionerka iz Blaca. Ona je već postala vlasnica dvosobnog stana od 51 kvadrata, u naselju Braća Jerković, pošto joj ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, u njihovoj porodičnoj kući u Blacu, uručila ključeve i potpisala ugovor.

– Očito da mi u Blacu imamo sreće na razne načine. Mada ja i pored toga što sam poslala više od pedeset koverata za ovu nagradnu igru nisam dobila nijednu nagradu, bila sam u prilici da kao novinar napišem i snimim dve lepe reportaže o dobitnicima nagradne igre, što se ne dešava baš tako često u ovako malim sredinama kao što je naša – priča Gorica Šegović, poznata novinarka iz Blaca, koja uz osmeh dodaje da će se sledeći put možda i njoj posrećiti da dobije neku od vrednih nagrada tako da i drugim kolegama pruži “materijala” za reportažu.

STUDENATA KOLIKO I STANOVNIKA

– Žitelje Blaca opisao bih kao mirne, vredne i preduzimljive ljude, koji se uglavnom bave poljoprivredom i žive od svog rada. Iako smo najmanja opština od svih u Topličkom okrugu, kojem pripadamo, s ponosom mogu reći da nam je privreda najrazvijenija i da smo najbogatija opština – ističe predsednik Zoran Jozić, koji napominje i posebnu specifičnost ove opštine, a to je da administrativni centar, Blace, koje broji 5.000 žitelja, ima isto toliko studenata na Visokoj poslovnoj školi.