Danijela Mladenović iz Blaca odevne predmete stvara filcovanjem vune – Učitelj joj bio internet

  • DSCN1328
  • DSCN1527
  • DSCN1529
  • DSCN1532
  • DSCN1533
  • DSCN1535

  Za Danijelu Mladenović iz Blaca filcovanje vune je hobi koji polako prerasta u biznis a ovom tehnikom ručne izrade odevnih predmeta počela je da se bavi od skora. O njenom umeću pisale su i Australijske novine a prilog je emitovan i na TV B92.

Tehniku filcovanja vune izučila je preko interneta a ovaj način mehaničkog povezivanja vune ni malo nije jednostavan.

DSCN1529

Danijela ističe da jedan odevi predmet može da se uradi za oko četiri sata aktivnog rada koji ni malo nije fizički lak, naročito utrljavanje a vlakna vune spajaju se uz pomoć tople vode sa malo sapunice. Danijela koristi sapun od kozjeg mleka koji se pokazao kao dobar.

-Filcovanjem ili mehaničkim povezivanjem vune mogu da uradim bilo koji odevni predmet a najviše vremena pri izradi odvlači mi dekoracija,ističe Danijela čiji se odevni predmeti urađeni filcovanjem vune pored perfektnog vizuelnog izgleda izdvajaju i po tome što su unikati.

DSCN1527Vunu koju koristi pri izradi naručuje u zlatiborskim krajevima.

Danijela pri izradi odevnih predmeta za sada koristi samo vunu, a za filcovanje može se koristiti i dlaka zeca, koze ili neke druge životinje.

U svetu dosta poznata tehnika filcovanja vune u Srbiji i nije toliko poznata.

Tehnika filcovanja vune primenjivana je mnogo pre nego što je započeto tkanje. Ova tehnika toliko je stara da je više drevnih naroda pominje u svojim legendama. Neki nomadski narodi svoje odevne predmete, prostirke i šalove i danas isključivo izrađuju uz pomoć ove tehnike koja potiče iz Južne Azije.

Priču o filcovanju vune možete i videti i u prilogu emitovanom na TV B92: