Grad Prokuplje nagradio najbolje sportiste – najbolja sportiskinja Danijela Kričak iz Blaca

Danijela Kričak

U organizaciji Sportskog saveza i Grada Prokuplja, održan je 40. jubilarni izbor najboljih u sportu, odnosno svečanost na kojoj su dodeljena priznanja najuspešnijim sportistima Prokuplja u 2019. godini.

dobitnici[1]
U ime lokalne samouprave, sportiste i sve prisutne, pozdravila je Maja Ranđelović, član Gradskog veća za prosvetu, omladinu i sport, koja je čestitala svim dobitnicima priznanja i naglasila da je privilegija družiti se sa sportistima.
Dodela je počela u kategoriji „perspektivni mladi sportista“, gde su zahvalnice dobili Pavle Veselinović, Petar Đorđević, Luka Perić, Vojin Videnović, Marta Nešić, Jovan Arsenijević, Veljko Pavlović, Anđela Anđelković, Sofija Poštić i Staša Koprivica.
Za najbolju pionirku, izabrana je Neda Stojanović, članica OK Topličanin 2002, koja je počela da se bavi odbojkom 2015. godine, i dobrim radom i velikim požrtvovanjem, izborila se za priliku da debituje za prvi tim. Njen trud nije prošao nezapaženo jer je dobila poziv za pionirsku reprezentaciju Srbije.

perspektivni mladi[1]
U konkurenciji pionira, nije bilo dileme. Najbolji je Uroš Grujić iz Gimnastičkog kluba, koji je ove godine osvojio je 3. mesto u višeboju u Pionirskoj ligi i još tri medalje u finalu po spravama. Kao desetogodišnjak, nastupao je sa takmičarima koji su dve godine stariji od njega i član je kadetske reprezentacije Srbije.
Najuspešnija kadetkinja je Teodora Janićijević iz OK Topličanin, koja je još kao najmlađa u grupi pokazala veliku ljubav prema odbojci. Redovnim treniranjem, upornošću i radom, postala je veoma bitan igrač u seniorskoj ekipi, koja se plasirala u viši rang.

pioniri i kadeti[1]
Kod kadeta najbolji je Nemanja Minić, član MOK Topličanin 97. Visinom i vitalnošću, kreacijom i pucačkim sposobnostima na terenu, polako pronalazi put iz pionira do seniorskog tima. Sa 18 odigranih utakmica i 160 poena sa svojom ekipom, osvojio je prvo mesto u Međuokružnoj ligi Leskovac.
U konkurenciji juniorki, za najbolju je izabrana Anastasija Stošić iz Šah kluba Topličani, koja je sa svojom ekipom osvojila prvo mesto i plasirala se u Prvu ligu Centralne Srbije. Na prvenstvu Centralne Srbije do 16 godina, osvojila je sedmo mesto, a na prvenstvu Srbije do 16 godina, bila je jedanaesta.
Najuspešniji junior je Lazar Lazović, član Košarkaškog kluba Topličanin, koji je standardni prvotimac i, iako ima 17 godina, postao je nosilac igre prvog tima u Srpskoj ligi.
Specijalna zahvalnica za doprinos razvoju sporta, pripala je Ljubiši Joviću iz Planinarsko skijaškog kluba Toplica.
Sportski savez dodelio je zahvalice za promovisanje knjiga o sportu Miloradu Diniću za knjigu „Šah u Prokuplju 1946-2018“, Bojanu Markoviću za knjigu „Zlatno doba Topličkog boksa“, Nebojši Kurtiću za knjigu „Put do tajni dalekog istoka“ i Momčilu Stankoviću za knjigu “FK Topličanin 1919-2019“.
Posthumna priznanja dodeljena su Miodragu Pavloviću, Zoranu Đuriću i Vladimiru Milenkoviću.
Za najuspešnijeg trenera, izabrana je Ana Benderać iz Šah kluba Topličani, koja je sa svojom ekipom osvojila prvo mesto na takmičenju Druge lige Centralne Srbije, čime je izboren plasman u Prvu ligu Centralne Srbije.

fk toplicanin[1]
Sjajni rezultati postignuti su u sezoni 2018/19, kada je seniorski tim na kraju osvojio prvo mesto i plasirao se u viši rang i tako se posle deset godina vratio na stare staze slave. Danas sa svojim seniorskim timom, Omladinskom školom, sa devet licenciranih sportskih stručnjaka, kao i sa pet mlađih selekcija i ukupno 180 igrača, čini okosnicu igranja, razvoja i omasovljenja sporta. U godini jubileja, 100 godina igranja fudbala u Prokuplju i postojanja kluba, plasmanom u viši rang i zalaganjem igrača i sportskih radnika koji vode Topličanin, sasvim zasluženo, za najbolji klub za 2019. godinu izabran je Omladinski fudbalski klub Topličanin.

za zivotno delo[1]
Nagrada za životno delo pripala je Ljubiši Milosavljeviću Bišku iz Rukometnog kluba Topličanin, koji je 47 godina u sportu i sa neprekidnom igračkom karijerom od 20 godina. Kao igrač u konkurenciji vrhunskih asova Prokuplja, bio je na trećem mestu. Kao trener, uveo je ekipu dva puta u viši rang. Proglašavan je u izboru Sportskog saveza za najboljeg trenera. Na čelu kluba, bio je od 2004. do 2014. U tom periodu, klub ulazi u Drugu ligu Jug, što je dovelo do dobijanja Plakete Sveti Prokopije 2005. godine.

kricak[1]

Danijela Kričak

Najbolja sportistkinja Prokuplja za 2019. godinu je Danijela Kričak iz Ženskog rukometnog kluba Topličanin. Igračica koja je u svojoj karijeri branila boje mnogih klubova, po drugi put se vratila u Topličanin, sa namerom da do kraja karijere ostane u Topličaninu. U sezoni iza nas, nalazi se na svim listama najboljih igrača i strelaca. Izuzetno je posvećena sportu, disciplinovana i podređena kolektivu.

kalicanin[1]
Za najboljeg sportistu, izabran je Ivan Kaličanin, kapiten Fudbalskog kluba Topličanin. Kao desetogodišnjak, igračku karijeru počeo je 1995. godine u Omladinskoj školi i veoma brzo, 2001. godine, postaje standardni igrač prvog tima na poziciji centralnog veznog. U seniorskom timu, prikazuje odlične igre i afirmiše se kao igrač vrhunske tehnike. Svojim igrama, postignutim golovima i fer-plejom, vrlo brzo se nametnuo kao vođa ekipe. U proleće 2019. godine, vraća se u Topličanin. Vrlo brzo postaje kapiten ekipe, koji svojim igrama, golovima i zalaganjem daje pun doprinos plasmanu Topličanina u viši rang.