Karavan „Prokupac“ krenuo iz Prokuplja

Prokuplje je bio prvi grad koji je bio domaćin ovogodišnje poljoprivredno-turističke manifestaciji posvećen 14. oktobru, Međunarodnom danu grožđa sorte „prokupac“.

Ova manifestacija u Srbiji se organizuje od 2016. godine u organizaciji nevladine organizacije „WINE IDENTITY” iz Beograda.
–Na inicijativu Miloša Kostiće iz porodične vinarije „Kostić“ i svestranu podršku gradonačelnika Prokuplja Milana Aranđelovića, ovogodišnji peti po redu, karavan „Prokupac“ započeli smo iz vaše lokalne samouprave, gde je stvorena jedinstvena i nadaleko poznata sorta grožđa „prokupac“. Cilj ovog karavana je da se obiđu vinske regije gde postoje velike površine grožđa ove sorte i gde se proizvode različite vrste kvalitetnih vina, izjavio je Tomislav Ivanović iz beogradske NVO i dodao da će se, nakon obilaska Župskom Aleksandrovcu i Kragujevcu, centralna manifestacija posvećena Međunarodnom danu „prokupca“ 14. oktobra održati u Beogradu.

Da se u „Topličkim vinogradima“ u Gojinovcu i porodičnim vinarijama „Kostić“, „Stanković“ i „Aranđelović“ iz Prokuplja i vinogradima „Doja“ iz blačkog sela Donja Jošanica proizvodi različite vrste kvalitetnog vina mogli su se uveriti mnogobrojni posetioci.–Prokuplje i Toplica poseduju izvanredne prirodne potencijale za razvoj vinogradarstva i proizvodnju vina. Dobro je što se iz godine u godinu šire površine pod vinovom lozom i što je u vinogradima najviše zastupljena sorta „Prokupac“, izjavio je Ivanović i dodao da je Srbija jedina zemlja u svetu gde se gaji grožđe ove sorte.

On se zahvalio Turističkoj organizaciji Prokuplja na pomoći u organizovanju i održavanju ove manifestacije.

Na ovom mini sajmu organizatori si izneli podatak da su obilazeći mnogobrojne restorane, 2016. godine registrovali samo 16 gde se služilo vino proizvedeno od grožđa „prokupac“, dok su ove godine registrovali 250 restorana.

Miloš Kostić iz porodične vinarije „Kostić“ izjavio je da je grožđe „prokupac“ stvoreno u prokupačkim vinogradima i da je to bio razlog zašto je naša lokalna samouprava ove godine izabrana kao prva destinacija ovogodišnjeg karavana posvećen Međunarodnom danu „prokupca“.