Kiša zaustavila berbu grožđa u Topličkim vinogradima

  • 111
  • unnamed

Kiša koja pada poslednjih dana zaustavila je berbu grožđa u “Topličkim vinogradima” u selu Gojinovac, koja se prostire na površini od 35 hektara. Tokom septembra ubrano je oko 60 tona ranih sorti grožđa.

unnamed– Padavine su razlog zašto je zaustavljena berba. Tokom prošlog meseca ubrano je grožđe sa površine od skoro 18 hektara. Očekujemo poboljšanje vremena kako bi nastavili berbu sa ostalih površina na kojima su zastupljene sorte “prokupac” i “kaberne”, izjavio je menadžer u “Topličkim vinogradima” Dragan Kovačević i dodao da očekuje da se ubere još 60 tona grožđa.

Sve ubrane količine upotrebiće se za proizvodnju vina u savremeno opremljenoj vinariji. Vina ove firme zaštićena su sa oznakom geografskog porekla

Ocenjujući ovogodišnju vinogradarsku godinu on je napomenuo da ona nije bila dobra zbog prolećnih mrazeva i padavina i da je zbog toga rod slabiji za 10 do 20 odsto u odnosu na prošlu godinu.

– Čim se vremenski uslovi poboljšaju odmah nastavljamo sa berbom da ne dođe do stvaranja buđi na grožđu, napomenuo je Kovačević.

Da je rod slabiji potvrdio je i Milivoje Stošić, vinogradar iz Reljinca. Prema njegovim rečima zbog mraza i neadekvatne zaštite rod grožđa u njegovim vinogradima, koji se nalaze na površini od blizu jednog hektara, manji je za 30 odsto u odnosu na prošlu godinu.

– Dobro je što se iz godine u godinu povećavaju površine pod vinovom lozom i što se sve veći broj mladih bavi ovom granom poljoprivrede, izjavio je predsednik Udruženja vinogradara “Toplica” u Prokuplju Slobodan Stanković i naglasio da su u proteklom periodu održana mnoga predavanja i tribine na kojima je savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo u Poljoprivredno stručnoj službi Magdalena Todorović govorila o novim tehnologijama proizvodnje grožđa i vina.