Kiše odlažu setvu kukuruza u Topličkom okrugu

Tractor sows corn

Česte kiše i niske temperature odložile su ovogodišnju setvu kukuruza, pa će se ona u Topličkom okrugu produžiti i van optimalnog roka i na početak maja, što će najverovatnije uticati na ovogodišnji rod.

Kako je rekao Radovan Bjelica savetodavac za ratarstvo u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi (PSSS), setva kukuruza u topličkom kraju još uvek nije ni počela i ratari čekaju stabilizaciju vremena i lepe sunčane dane kako bi jedan od najvažnijih poslova u poljoprivredi obavili što pre.

On je podsetio da je i prošle godine suša omela ratare, ali da su ipak uspeli da je obave tokom aprila i izrazio nadu da će, ukoliko se vreme stabilizuje, ratari setvu kukuruza uspeti da obave u narednih 15 dana.
-Mali broj ratara uspeo je da poseje kukuruz pre dolaska hladnog talasa i jutarnjih mrazeva u aprilu mesecu, ali oni nisu u prednosti jer je zemlja još uvek hladna pa klica nije uspela da se razvije, istakao je Bjelica i dodao da se još uvek ne zna u kakvom je stanju taj posejani materijal i da li su ga u stanju potpunog mirovanja jutarnji mrazevi oštetili.

U ovom kišnom periodu poljoprivrednici su na muci jer su u trci sa vremenskim prilikama i delimične setve i primene agrotehničkih mera, koje učestale kiše ovog proleća, nažalost spiraju sa njiva.

Po svemu sudeći i kad bi kiše potpuno prestale ratari neće uspeti da završe setvu u optimalnom roku do kraja aprila, već će je nastaviti i u maju, van optimalnog roka, kažu poljoprivredni stručnjaci.

Prema mišljenju poljoprivrednih stručnjaka važan uslov za uspešnu setvu je da temperatura zemljišta poraste na 13-14 stepeni, i da se seju ranostasne sorte kukuruza kako bi kukuruz stigao da sazri pre zime.

Prema planu u Topličkom okrugu ovog proleća kukuruzom bi trebalo zasejati oko 6.000 hektara.