Kulturni centar ,,Drainac”Blace osvetljen narandžastim svetlima povodom Dana borbe protiv nasilja nad ženama

NARANDžASTA SVETLA ZA BUDUĆNOST ŽENA BEZ NASILjA

IMG_9622

U Blacu je danas, narandžasto svetlo ispred Kulturnog centra „Drainac“ , simbol podrške za svetlu budućnost žena, oslobođenih od nasilja.

Ono što se dešava u porodici, žene često skrivaju iz straha, pa je broj žena koje su spremne da kažu šta se dešava između zidova doma, veoma mali.

IMG_9623

Globalna kampanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” obeležava se u celom svetu. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava. Cilj kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ je podizanje svesti i preuzimanje akcija za suzbijanje nasilja nad ženama.

IMG_9624

Dan borbe protiv nasilja nad ženama, ustanovljen je 1981. godine u Bogoti, kada su žene prvi put govorile o nasilju, silovanju i seksualnom zlostavljanju. Dan je ustanovljen na sastanku feministkinja Kariba i Latinske Amerike.

Posebno se posvećuje pažnja rodno zasnovanom nasilju žena na selu, Romkinjama i ženama sa invaliditetom.

Ovaj dan je ujedno i dan sećanja na sestre Mirabel – Patriju, Minervu i Mariju Teresu, koje je brutalno ubio Rafael Truhiljo u Dominikanskoj Republici, 1960. godine.

Žene, koje su zlostavljane, uglavnom nisu dobro poznavale svog partnera pre ulaska u bilo koju vrstu zajednice, a za upoznavanje partnera potrebno je da prođe period od najmanje šest meseci – zaključak je Sigurnih kuća u Srbiji.