Kuršumlija: Počinje – Kuršumlijsko kulturno leto

Narodna biblioteka Kuršumlije je, u sklopu svojih zakonom definisanih delatnosti, za period druga polovina jula – kraj avgusta, pripremila bogat i raznovrstan umetnički program. U pitanju je desetak kulturnih programa, gde su obuhvaćeni književnost, muzika, pozorište, likovna umetnost, fotografija…

Kuršumlijsko kulturno leto trajaće do 28. avgusta

JUL

Izvođenje komične monodrame ARIZANSKE PRIČE, koja je rađena po motivima kultnog romana „ARIZANI“ Ivana Ivanovića, a u režiji Srđana Živkovića.
Silezski Oktet

Zahvaljujući direktoru Internacionalnog festivala klasične muzike „VRNjCI 2017“ u prilici smo da kuršumlijskoj publici priredimo jedan zaista izuzetan muzički događaj. Reč je Silezskom oktetu gitara iz Poljske, koji je 2001. god. formiran od nastavnika, diplomaca i studenata Muzičke akademije u Katovicama. Osim brojnih koncerata u Poljskoj, Silezski Oktet je nastupao i u: Slovačkoj, Mađarskoj, Ukrajini, Americi, Češkoj, Grčkoj, Švedskoj, Danskoj, Velikoj Britaniji i Italiji. Osvojili su prvu nagradu i dobili titulu umetnika godine u Međunarodnom festivalu InterArtia 2008. godini, u kategoriji kamernih ansambala.

Promocija romana „Crničani“ svetski poznatog naučnika Miodraga Stojkovića. Ovu knjigu je izdala izdavačka kuća VUKOTIĆ MEDIJA, i bila je u najužem izboru za NIN-ovu nagradu 2016. godine

Izložba fotografija prof. dr Dragana Radovanovića „CRKVE I MANASTIRI KOSOVA I METOHIJE I TOPLICE KROZ VEKOVE“

Fotografije su nastale u sklopu projekta Srpske akademije nauka i umetnosti „ Digitalizacija kulturnih i sakralnih objekata Toplice i Kosova i Metohije“, i predstavljaju autentično svedočanstvo o nemerljivom sakralnom i spomeničkom nasleđu na ovim prostorima.
Poetsko-muzičko veče Miroslava – Micka Aćimovića i Radeta Vučkovića i promocija knjige „VETAR SUDBINE“

Micko je već objavio treću knjigu pesama, a Rade vučković je muzička i boemska legenda ovog kraja, što sve garantuje jedan vrhunski književni i muzički doživljaj.
Izložba doslovnih prepisa na pergamentu Miroslavljevog Jevanđelja, Dušanovog Zakonika, i dtugih bisera srpske kulture i pismenosti.

Posle, Hilandara, Budimpešte, Matice Srpske, Ruskog doma, i mnogih mesta,ova eksklzivna izložba će tokom avgusta gostovati i u Kuršumliji.
Kao što je većini verovatno poznato, Miroslavljevo Jevanđelje je najstariji i najraniji spomenik južnoslovenske pismenosti , i uvršteno je na UNESCO-vu listu PAMĆENjE SVETA, među 120 najvrednijih pokretnih kulturnih dobara u svetu.

Svetozar Pajić Dijak, umetnik iz Novog Sada, je 7 godina u manastirskoj tišini rekonstruisao originalni primerak Miroslavljevog Jevanđelja i izradio još na desetnine vrhunskih umetničkih dela…
Promocije knjiga zavičajnih autora: Milunke Marković – Đolović, Dragana Lukovića, i drugih
Izložba likovnih radova posvećenih jubileju 850-to godišnjice podizanja prvih Nemanjinih zadužbina u Kuršumliji.

Tekst je deo projekta – Kuršumlija u srcu Toplice koji sufinansira Opština Kuršumlija.