Maline rodile krajem novembra: Mileta iz Prebreze u novembru kreće u berbu malina po drugi put ove godine

Kad mu vreme nije – Maline u Prebrezi kraj Blaca u punom cvetu i rodu i krajem novembra.

mileta

Mileta Mijajlović iz blačkog sela Prebreze maline gaji šest godina a ovih novembarskih dana započeo je sedmu berbu u malinjaku koji je ove godine dva puta rodio.

bscap0010

  • Prva berba završena je krajem jula a najmanje što sam očekivao je da krajem novembra ponovo idem u berbu crvenog zlata, ističe Mileta Mijajlović koji ni sam ne zna gde će plasirati ovaj novembarski rod malina.

Iako ne, sa prinosom kao letos, malinjak Mijajlovića solidan prinos daće i u novembru i to na 600 metara nadmorske visine.

Stručnjaci kažu da maline najbolje uspevaju na visini od oko 600 metara  a malinjak Mijajlovića koji je ove godine dva puta rodio i drugi put već uveliko cveta, nalazi se upravo na toj visini.

33

-Ovako kvalitetne maline nismo imali ni u julu kad je bila glavna berba, ističe Mira Mijajlović .

berba

Šta je dovelo do toga da maline u Prebrezi kraj Blaca dva puta rode ove godine, tačno se ne zna, ali su po svemu sudeći na to uticale vremenske prilike.

bscap0011

Inače, ovo nije, sorta malina koja kasnije stiže na rod, već je u pitanju crni vilamet pa spada u grupu voća koje je ove godine i rodilo i cvetalo -kad mu vreme nije.

3

bscap0000bscap0001bscap00024488bscap0005bscap0007bscap00091