Podelom diploma završeno druženje u čast višnje

U prokupačkom selu Velika Plana drugog dana „Topličkog sabora višnjara“, koji je organizovan u sklopu privredno-turističke manifestacije „Dani višnje“ čiji je pokrovitelj Opština Prokuplje, dodeljene su nagrade najboljim proizvođačima višnje, vina i rake, priznanje su dobili i vlasnici najuređenijeg dvorišta ali izabrana je i “Mis višnje” za 2016. godinu .
Ovom tradicionalnom skupu voćara, prisustvovao je veliki broj meštana Velike Plane i okolnih sela, kao i zamenik presednika Opštine Prokuplje i presednik Organizacionog odbora manifestacije „Dani višnje“ Miroljub Paunović i članovi Opštinskog veća Milica Erić i Maja Ranđelović.

34ce263b-a12e-44fa-85b8-ec52887a89b5
Obraćajući se prisutnima Paunović je naglasio da se čine napori da se dovedu investitori za izgradnju prerađivačkih kapaciteta u cilju usklađivanja proizvodnje i prerade, kao i veće finalizacije proizvoda.
– Bez obzira na ovogodišnje teškoće, koje se odnose prvenstveno na nisku otkupnu cenu, verujem da će tokom narednih godina situacija sa cenom biti bolja i da će voćari imati interesa da rade u svojim voćnjacima i proširuju zasade pod višnjom, izjavio je on i dadao da su veliki doprinos u održavanju Sabora dali i meštani Velike Plane.
Žiri je odlučio da ovogodišnju titulu “Mis višnje” ponese Marija Lazović. Prva pratilja je Milica Maletić, a druga Milica Lazović.
Za najboljeg ovogodišnjeg proizvođača višnje na teritoriji prokupačke opštine proglašen je voćar Miloš Ilić iz sela Donja Stražava. Ovaj voćar u svom višnjaru danas je ubrao oko 11 tona kvalitetne oblačinske višnje.
Drugo mesto zauzeo je Vladan Milanović iz Velike Plane, a treće Slaviša Orlović iz Resinca.
Na najboljeg proizvođaća vina proglašen je Dragan Maletić iz Velike Plane.
Šampion u proizvodnji rakije ove godine je Dragan Virijević. Drugo mesto zauzeo je Miša Matković, a treće Barać Časlav svi iz Velike Plane.
Za najboljeg proizvođača organske hrane nagradu je primio Ljubinko Vasiljević iz sela Gornja Rečica, a nagrađen je i proizvođač maline Zoran Maletić..
Žiri je doneo odluku da su vredne ruke Dušanke Bićanin uredile najlepše dvorište .
Dipolome i nagrade nagrađenima uručili su Miroljub Paunović i Milica Erić, ali i Velikoplanjani Nenad Tomović i Predrag Jakovljević.
Bogat kulturno – umetnički program, sastvaljen od pesme i igre, u kome su uživali posetioci manifestacije pripremio je KUD “Abrašević” koji radi u okviru prokupačkog Doma kulture.