Ministar u Vladi Srbije Milan Krkobabić , zadužen za regionalni razvoj posetio Blace

Ministar u Vladi Rebulike Srbije Milan Krkobabić , zadužen za regionalni razvoj posetio je danas Blace.

Vest ima video:

Foto:

DSCN9922

Na prijemu kod predsednika Opštine Blace Milana Ćurčića

U okviru posete  ministra Milana Krkobabića Blacu, najpre je organizovan prijem kod predsednika Opštine Blace Milana Ćurčića a potom je u Kulturnom centru “ Drainac” održan sastanak na  temu realizacije usvojenog programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja.Poseta ministra Krkobabića završena je obilaskom zadruge Blačke.

DSCN9928

Ministar Milan Krkobabić sa predsednikom Opštine Blace Milanom Ćurčićem

DSCN9938

Na sastanku je bilo reči i o ulozi lokalne samouprave u sprovođenju programa ali i o efektima projekta “ 500 zadruga u 500 sela”.

DSCN9940

Na pomenutom sastanku prisutnima su se obratili predsednik Opštine Blace Milan Ćurčić, ministar u Vladi Republike Srbije Milan Krkobabić, Nikola Ubavić opštinski većnik, Nikola Mihailović predsednik Zadružnog saveza Srbije, Branislav Gulan ,član akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti.

Predsednik Opštine Blace Milan Ćurčić ukazao je na izuzetnu čast što se projekat oživljavanja zadrugarstva u Srbiji pod nazivom “ 500 zadruga u 500 sela” održava baš u Blacu.

DSCN9948

-Velika nam je čast što smo domaćini ovog skupa. Ispred lokalne samouprave opštine Blace želim da se zahvalim ministru Krkobabiću na inicijativi ovog projekta koji je neophodan za sve opštine u Srbiji koje su u istoj situaciji kao Blace, gde se prevashodno živi od poljoprivrede koja je za našu opštinu prioritet. Sredstva koja je lokalna samouprava do sada izdvajala zapoljoprivredu trudićemo se da održimo i koliko je to u našoj mogućnosti u narednom periodu uvećamo, izjavio je prilikom današnje posete ministra u Vladi Republike Srbije, Milana Krkobabića Blacu, predsednik Opštine Blace Milan Ćurčić.

DSCN9950

Ministar Krkobabić prilikom današnje posete Blacu istakao je da u okviru ove posete obilizi se i zadruga koja je dobila podsticajna sredstva preko 12 milionadinara  za izgradnju hladnjače i nabavku mehanizacije.

-Sredstva su uložena u kupovinu traktora, berača za višnje i opreme za duboko zamrzavanje i sve to opravdalo je očekivanja u ovoj godini, istakao je predsednik Opštine Blace Milan Ćurčić.

Prilikom današnje posete ministar Milan Krkobabić istakao je da očekuju da poljoprivrednici zadruge iz Blaca i ove godine konkurisati za neka od podsticajnih sredstava.

-Imamo spremnost lokalne samouprave da zajedno sa postojećim zadrugama rade na konceptu složne zadruge što znači da se naredne godine može očekivati da šljiva u Blacu bude prerađena u pogonu za preradu što je veoma bitno za ovaj kraj koji može svoju budućnost samo da vidi u organizovanim proizvođaima. Nosioci poljoprivrednih gazdinstava imaju imperative da se ujedine u zadruge a onda uz snažnu podršku lokalne samouprave koja ovde ne izostaje mogu da računaju da će biti pravi tržišni proizvođači.

DSCN9963

 

Prilikom obilaska zaduge Blačke u Blacu ministar Krkobabić je istakao da se radi o zadruzi koja ima 8 zadrugara, preko 70 kooperanata.

DSCN9964

Hladnjača puna višanja ispunila očekivanja

DSCN9961

-Vidimo punu hladnjaču koja je ispunila svrhu, višnja je unutra. Investicija je preko 12 miliona dinara i to je ono što je Vlada Republike Srbije uradila za ovaj deo Srbije, konkretno za ovu zadrugu. Ovo je jedna od 22 zadruge koje su dobile bespovratna podsticajna sredstva, a 60 do 70 zadruga može da očekuje isto u narednom periodu. Pozivam sve zadrugare, zaduge, lokalne samouprave da shvate razvoj zadrugarstva kao prvorazredni nacionalni interes, istakao je u Blacu Ministar u Vladi Republike Srbije Milan Krkobabić.

DSCN9967

DSCN9957

Dušan Zečević direktor zadruge Blačke

Ministru se na donaciji zahvalio direktor zaduge Blačke, Dušan Zečević koji je ovom prilikom istakao uverenje da će u narednom periodu u Blacu biti od 20 do 30 zadruga. Zečević je pozdravio akciju ministra Krkobabića istakavši da je ovo zadnji trenutak da se spasi jug Srbije.

DSCN9973

DSCN9977

Bearač za višnje

DSCN9968

foto galerija

DSCN9915DSCN9916DSCN9917

DSCN9930DSCN9952DSCN9956

DSCN9958DSCN9959DSCN9960DSCN9969DSCN9970DSCN9973

Blace Vas zove na Dane šljive

Plakat-page-001