Mladi poljoprivrednici su nosioci savremene proizvodnje

-Grad Prokuplje ulaže velike napore da mladi poljoprivrednici u što većem broju konkurišu za podsticajna sredstva za razvoj i unapređenje poljoprivrede koja se dodeljuju iz lokalnog budžeta, izjavio je na sastanku sa mladim poljoprivrednicima u Džigolju, Dejan Tonić, zadužen za poljoprivredu u gradskom veću i dodao da se ta podsticajna sredstva kreću od 50 do 75 odsto od vrednosti investicije.

Osim poljoprivrednika iz Džigolja, sastanku su prisustvovali i mladi poljoprivrednici iz Petrovca, Klisurice, Bajčinca i Donjeg Kordinca.

Govoreći o prošlogodišnjem konkursu za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj i unapređenje poljoprivrede na teritoriji Prokuplja on je rekao da je dobro što je veliki broj mladih poljoprivrednika konkurisao za dodelu ovih sredstava.

–Očekujem da se na ovogodišnji konkurs prijavi još veći broj mladih iz razloga što su oni nosioci razvoja savremene poljoprivredne proizvodnje. Isto tako, i Ministarstvo poljoprivrede mnogobrojnim podsticajnim merama nastoji da što više mladih konkurišu za dodelu bespovratnih sredstava kako bi se oni uključili u svetski priznate i dokazane tokove proizvodnje i prerade poljoprivrednih kultura, istakao je on.

Prema njegovim rečima da bi mladi poljoprivrednici ostvarili svoje ciljeve neophodno je da oni imaju svoje udruženje.

Tonić je naglasio da bi bilo dobro kada bi se na nivou Grada Prokuplja formiralo jedno udruženje mladih poljoprivrednika.

–Prednosti udruženja poljoprivrednika na nivou lokalne samouprave su mnogobrojne. To se posebno odnosi na organizovani nastup na tržištu, rekao je Tonić.

Savetodavac u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi (PSSS) Prokuplja Marinko Jovičić govorio je o radu ove službe i naglasio da je ona u proteklih 12 godina uvek bila servis poljoprivrednicima, ne samo u Prokuplju, nego i drugim lokalnim samoupravama u Topličkom okrugu.

-I ove godine, kao i prošle, PSSS će besplatno vršiti analizu zemljišta, rekao je on i dodao da je ova služba aktivno učestvovala u formiranju udruženja poljoprivrednika u Jugovcu, Tularima i Gornjoj Stražavi.

O Pravilniku za konkurentnu poljoprivredu u Republici Srbiji, koju je u saradnji sa Svetskom bankom raspisalo Ministarstvo poljoprivrede, govorio je savetodavac u PSSS Milan Tošković.

–Ono što je značajno za ovaj Pravilnik je to što se ono sprovodi po šemi 50-40-10, odnosno što 50 odsto bespovratnih sredstava od vrednosti investicije dodeljuje Ministarstvo poljoprivrede, 40 odsto se finansije obezbeđuju iz bankarskih kredita, dok svega 10 odsto daje poljoprivrednik u startu kao sopstveno učešće, rekao je on.

Planirano je da se sastanci sa mladim poljoprivrednicima u najskorije vreme održe u Velikoj Plani, Balinovcu i Donjoj Rečici.