Na licu mesta – U selu Visoka krava Rujka otelila dvoglavo tele – pomozimo Perovićima da kupe drugu kravu

Milosav Perović iz sela Visoka nadomak Kuršumlije stočarstvom se bavi punih pola veka, preciznije još od najranijeg detinjstva.

milosav perovic

Nekada je kaže, njegov stočni fond brojao mnogo više krava, a ne retko one su umele da Peroviće obraduju i dvostrukim prinovama.

Milosav i njegova supruga Verka, potajno su očekivali da će ih i danas, jedina krava koju imaju obradovati ako ne duplim brojem teladi, onda bar jednim…

Rujka otelila dvoglavo teleđ

Krava Rujka

Međutim krava Rujka, svojom prinovom zaprepastila je svoje vlasnike.

1
-Kada sam video tele ja sam se samo naslonio na jasla i umalo nisam pao.Ja sam srčani bolesnik a ono što sam video bilo je stravično…
Milosav Perović i njegovi ukućani nisu mogli da veruju svojim očima kada su videli kakvu je prinovu njihova krava donela na svet.
-Mislio sam da nosi blizance, međutim, ona je otelila dvoglavo tele.

dvoglavo tele

Dvoglavo tele

tele sa dve glave

Dvoglava prinova u stočnom fondu porodice Perović, živela je samo pet minuta.

-Jedna glava je bila živa a druga mrtva. Ovo tele sa dve glave živelo je samo pet minuta,obe glave bile su iste, priseća se Milosav ovog ne milog događaja dodajući da je to bilo jezivo za videti.

Milosav sa Rujkom

Perovići su Rujku kupili prošle godine u jednom kuršumlijskom selu. Kod njih se prvi put teli a predhodnim vlasnicima donela je već nekoliko potpuno zdravih prinova. Parila se prirodnim putem sa bikom iste rase i sadašnji vlasnici o njoj su imali samo reči hvale, sve do trenutka dok nije došao red na teljenje.
Krava Rujka
-Tele je bilo na dnu stomaka. Jedva smo ga izvadili, dva ipo sata smo telili kravu i izvukli smo ga uz pomoć kanapa, prepričavao nam je Milosav ovaj događaj dodajući da je još uvek u strahu…
Zdravstveno stanje krave Rujke nije najbolje, a o ovom nemilom događaju u ovom domaćinstvu priča se sa puno emocija praćenih plačom.
-Kad sam ih videla sve sam se tresla, ističe Milosavljeva supruga Verka.
– Verka Perović o ovom slučaju pričala je kroz suze…plačući…
-Bili su tako lepi, šareni, ali te dve glave to je bilo jezivo…Plakala sam …kao za čeljade…kroz suze nam je pričala Verka Perović.
S obzirom da su slabijeg materijalnog stanja, Perovići su trenutno okupirani brigom kako i od čega kupiti drugu kravu.
-Imamo dva mala unučeta, najgore je sad za mleko…nemamo za decu… ističe Milosav koji je zamolio ako je neko u mogućnosti da mu pomognu da kupi drugu kravu, jer cena jedne krave je oko 150 000 dinara, a Rujku u ovakvom stanju može da proda za samo 15.000 dinara.
– Veterinari su mi rekli da ona više nije za teljenje i moraću da je prodam, ističe Milosav.

Verka Perovic
-Da smo bogati lako bi, ali nismo…dodaje Verka kroz suze dodajući
-Dal će mo nekad moći da kupimo drugu kravu, ne znam…

Za ceo svet pa i za Peroviće iz Visoke, ovo je postala vest koja se opisuje kao čudo.

spec vet med Slobodan Savic
Specijalista veterinarske medicine Slobodan Savić o ovom slučaju kaže

-Verovatno je poremećaj u procesu embriogeneze, prilikom formiranja embriona umesto da budu blizanci, došlo je do zastoja pa su formirane samo dve glave na jednom telu. Takvi plodovi ne mogu da prežive. Moguće je da je došlo i do neke mutacije… Ako su u pitanju spoljašnji faktori kao što je radijacija onda bi time trebalo da se pozabave stručna lica i da ispitaju sredinu i to područje, ističe Savić, dodajući da se za sada ovakve pojave dešavaju sporadično.
Ovom čudu dosta smo se čudili, budimo humani i pomozimo Perovićima da kupe drugu kravu…
Milosav Perović
Žiro račun: 355-5467801-07

stala u kojoj se otelilo dvoglavo tele

Štala u kojoj se otelilo dvoglavo tele

Milosav