Nagrada za prokupačkog učitelja Marka Čikarića od Medicinskog fakulteta Vojno medicinske akademije

Kadetski parlament Medicinskog fakulteta Vojno medicinske akademije (VMA) u Beogradu dodelio je priznanje učitelju Marku Čikariću.

IMG-67b5198ad9b1bc56908f46b1e4bd9a6a-V

Priznanje ovom mladom 31-godišnjem učitelju, koji već sedam godina radi u izdvojenom odeljenju OŠ „Svetislav Mirković Nenad“ u Tovrljanu, uručilo je i Sabor bratstva „Maslaković“.

IMG-c0d93ac7da55937c684dd93aaffae1f5-V-768x856

U obrazloženju dodele ovih priznanja navodi se da je Marko Čikarić svojim zalaganjem dao izuzetan doprinos očuvanju tradicija i opstanku mladih porodica sa decom, ne samo u Tovrljanu, nego i u Trnovom Lazu, Arbanaški i drugim brdskoplaninskim najudanjenijim selima na teritoriji Prokuplja.

IMG-c336978ee5df40d5eaa92cd2172f1ab0-V

Ispred Kadetskog parlamenta VMA ovo priznanje mu je uručio kadet druge godine Filip Maslaković, koji je ujedno i predsednik Sabora bratstva „Maslaković“.

–U svom dosadašnjem radu seoski učitelj Čikarić je svojim elanom, entuzijazmom, znanjem i mnogobrojnim idejama doprineo da sesoka škola, koja je bila zatvorena više od 20 godina, ponovo primi đake. Da voli i zna da radi sa decom govori čiljenica da on svakog dana iz Prokuplja do škole i nazad pređe više od 60 kilometara. Upravo ta škola je i doprinela da mnoge porodice ostanu na svojim rodnim ognjištima u najudaljenijim selima na teritoriji Prokuplja, izjavio je Maslaković, čiji rodidelji su iz Trnovog Laza.

Maslaković, koji je nakon prijemnog ispita na Medicinskom fakultetu VMA od skoro 120 kandidata bio prvi na rang listi, svake godine tokom januara i letnjih meseci dolazi u rodni kraj svojih roditelja.

Sam kaže da, nakon ne malih obaveza na fakultetu, svoje slobodno vreme najviše voli da provodi u Trnovom Lazu i njegovoj okolini, u brdskoplaninskim lepotama i netaknutoj prirodi.

Skromni i uvek nasmejani učitelj Marko Čikarić ističe da mu je drago kada njegov rad vide i cene drugi.

–Zahvaljujući prvo lokalnoj samoupravi Prokuplja, meštanima Tovrljana i okolnih sela, kao i mnogobrojniom donatorima iz Srbije i inostranstva i firmama iz Topličkog okruga, nastojim da uslove boravka i rada đaka u školi približim gradskim. Već sedam govina radim u ovoj školi. Da dođem u školu i radim sa decom nisu me mogli sprečiti ni snežni nanosi, kiše, vetar, letnje vrućine. Volim da radim ovaj posao. Osmeh na licu đaka, bez obzira na mnogobrojna priznanja koja prijaju, za mene su najveća i najdraža nagrada, rekao je Čikarić.

Ovom prilikom kadet druge godine VMA Filip Maslaković uručio je pohvalnice i novogodišnje paketiće učenicima ove škole u Tovrljanu.