40 učenika iz Blaca na letovanju u primorskom gradu Vodnjan Dignano u Istri

Učenici 6. i 7. razreda Osnovne škole “Stojan Novaković” iz Blaca u periodu od 11-16. juna gostuju u Vodnjanu u Istri, na razmeni dece bratskih opština. Ovo je treća razmena učenika osnovnih škola dveju jedinica lokalne samouprave. Ove godine u Vodnjan je potpuno besplatno otišlo 40 učenika i učenica iz Blaca, uglavnom slabijeg materijalnog stanja.

Boravak od 5 dana omogućiće učenicima da upoznaju Vodnjan i kulturna bogatstva Istre, arheološke znamenitosti, prirodnu lepotu bratske opštine i gostoprimstvo domaćina, ali i da borave na moru, obzirom da su smešteni u turističkom naselju Barbariga koje se nalazi na obali jadranskog mora.
Učenici iz Blaca posetiće i Osnovnu školu “Vodnjan-Dignano” gde će sa vodnjanskim vršnjacima učestvovati na raznim sportskim aktivnostima.

Prijateljstvo Vodnjana i Blaca započelo je 2011. godine kada su predstavnici Opštine Blace posetitli Dane mladog maslinovog ulja u Vodnjanu. Iz prvog susreta, proizašao je značajan interes za zajedničku saradnju na području kulture, obrazovanja i privrede te su Vodnjan i Blace potpisali Povelju o bratimljenju juna 2016. godine u okviru projekta koji je finansirala Evropska unija.

Boravak učenika osnovne škole iz Blaca u Vodnjanu treća je takva razmena, a poseta vodnjanskih učenika Blacu planirana je za januar 2018. godine.