Blace:Andraš Sas sa najmlađima proslavio Dan mladosti- od naredne godine u Sibnici će se nositi Štafeta Mladosti

Uz intoniranje himne bivše SFRJ, Hej Sloveni, u blačkom selu Sibnici, Andraš Sas u društvu najmlađih, podizanjem zastave obeležio je početak proslave povodom 25.maja, koji se u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji slavio kao praznik poznat pod imenom – Dan mladosti.

DSCN9852

Vest ima video:

Titov muzej u Sibnici:

DSCN9839

Na ovaj dan, rođen je doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito, kome je Andraš Sas u okviru svoga doma u selu Sibnici, posvetio jedinstveni muzej.

DSCN9856

-Proslava je počela tačno u 10 časova podizanjem zastave uz intoniranje himne SFRJ – Hej Sloveni, a nastavljena svečanim ručkom.

DSCN9862

Proslavi, koja je održana danas, prisustvovalo je preko 30-tak mališana a najmlađa je bila šestomesečna Nikolina. Među gostima proslave bilo je i tri bebe.

DSCN9865

Domaćin, Andraš Sas svima je poželeo dobrodošlicu zahvalivši im se što su se i ove godine odazvali pozivu i došli da zajedno proslave Dan mladosti, koji on već 14 godina zarednom obeležava svečano i u prisustvu mališana iz Sibnice i okoline.

DSCN9840

Glavni simbol ovog praznika , bila je Štafeta mladosti koja je nošena mesec i po dana kroz celu Jugoslaviju da bi 25.maja stigla do Tita na predivnom sletu organizovanom na tadašnjem stadionu JNA.

DSCN9825

-Od naredne godine, obeležavanje Dana mladosti u Sibnici upotpunićemo i nošenjem Štafete mladosti, najavio je Sas dodajući da je  Titov muzej u Sibnici za posetioce otvoren svakodnevno i da su svi dobro došli.

DSCN9822

Titov muzej u Sibnici:

Andraš Sas, rođen je u  Bačkom Petrovom selu u Vojvodini. Radni vek proveo je van granica naše zemlje radeći u Švedskoj i Nemačkoj. Pre nešto više od dve decenije doselio se u blačko selo Sibnicu, gde je u sklopu svoga doma izložio brojnu postavku posvećenu liku i delu Josipa Broza Tita, čiji je veliki poštovaoc. Kao veran svedok jednog davno prošlog vremena, ovaj muzej je nastao kako nam reče, sa željom da budućim pokolenjima priča o tom delu naše istorije.Muzej posećen bivšoj Jugoslaviji i drugu Titu danas obilazi i veliki broj stranaca. Eksponata je mnogo i svi su mu podjednako dragi, ali jedan od njih posebno je izdvojio, baš upravo po zanimljivoj anegdoti koja je nastala na putu između Starog Bečeja i Zrenjanina.

           U autu „vozio“ druga Tita

DSCN0953

Bistu druga Tita u autu sam dovezao iz Starog Bečeja. Bista je stajala na prednjem sedištu i bila je vezana pojasom. U Zrenjaninu me je zaustavio policajac i pitao – da li putujem sam na šta sam mu ja odgovorio – Zar ne vidite da vozim druga Tita. Njegov odgovor bio je – Srećan vam put,… zbog te anegdote, ova bista mi je posebno draga, kroz smeh nam je pojasnio Andraš Sas, koji se više puta istakao kao veliki humanista.

    Susret sa Titom

DSCN0912

Susret sa Titom, Andraš Sas doživeo je 1958. godine. To je bio susret za pamćenje koji nikada neće zaboraviti, a prema drugu Titu, Andraš gaji posebnu ljubav i poštovanje.

Titov grob Andraš Sas redovno obilazi svake godine u maju mesecu. Muzej u kojem se nalazi bezbroj eksponata vezanih za život i delo Josipa Broza Tita, svakog dana je otvoren za posetioce koji ako žele mogu i doneti neki od eksponata. U njemu je i brojna literatura, značke, fotografije…suveniri… ali i orginalna štafeta koju je Andraš nosio u Beograd, 25.maja, sa željom da čestita drugu Titu rođendan. Andraš Sas bio je i sekretar udruženja svih Jugoslovena koje je svojevremeno brojalo 40 000 članova. Danas živi u blačkom selu Sibnici gde već deset godina sa najmlađima, u svom muzeju proslavlja Dan mladosti 25.maj, a sa odraslima Dan republike, 29. novembar.

DSCN9820