Badnje veče u u crkvi Svetog Prokopija u Prokopiju

Večernjom molitvom u crkvi Svetog Prokopija, paljenjem badnjaka ispred crkve i lomljenjem česnice, u Prokuplju je počela proslava najradosnijeg hrišćanskog praznika, Božića.

badnjak1
Tradicionalnom običaju, koji najavljuje rođenje Hristovo, čiji se dolazak na svet slavi kao početak novog vremena, prisustvovao je veliki broj građana, koji su kao i svake godine, većinom porodično, došli da proslave praznik.

badnjak2
Okupljene vernike, uvažene sveštenike i predstavnike Grada, pozdravio je, i božićne praznike čestitao starešina crkve Sveti Prokopije Nikola Ilić.

badnjak4
-Okupili smo se večeras pod svodovima jednog od najstarijeg hrama, gde počivaju mošti Svetog velikomučenika Prokopija i njegovog brata Svetog Georgija, da proslavimo najradosniji događaj. Ovde u našoj hrabroj Toplici, postojbini naših slavnih predaka Jug Bogdana, Milana Toplice, Kosančić Ivana i svih onih koji su živote svoje dali za slobodu… Okupili smo se da proslavimo Hristovo rođenje i kao što kažu naši slavni oci „Bog je toliko voleo čoveka, da je na kraju Hristovim rođenjem i sam postao čovek“. Neka je mir među svima koji slave Hrista, neka mir uđe u vaše domove, poželeo je vernicima starešina prokupačke crkve i poručio im da se u ovako velikom broju uvek okupljaju .
Tradicionalno, proslava Badnjeg dana je i ove godine protekla uz lomljenje česnice, posluženje i veličanstveni vatromet.