BKTV News vas podseća:ISTORIJA Na današnji dan, Pikasova “Gernika” posle više decenija vraćena u Španiju!

Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.

POTPISAN SPORAZUM KOJIM JE PRIZNATA I KRALJEVINA SRBA, HRVATA I SLOVENACA

Sporazum u Sen Žermenu je potpisan na današnji dan 1919. godine, u palati kod Pariza. Ovaj sporazum spada u jedan od onih kojima je završen Prvi svetski rat, a koji su na Pariskoj konferenciji mira, u junu, u Parizu, zaključeni sa svakom pobeđenom državom posebno.

Tim sporazumom je regulisan raspad Austrougarske, Austrija je morala da prizna nezavisnost Mađarske, Čehoslovačke, Poljske. Priznate su novonastale države među kojima i Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.

Uz to, novonastaloj Republici Austriji je bilo zabranjeno da se ujedini sa Nemačkom, a jedna od tema sporazuma bila je i ratna reparcija kojima je Austrija trebalo da plati ratne troškove.

UBIJEN HAJDUČKI HARAMBAŠA, VOĐA PECIJINE BUNE

                                                                                                                                                    Foto:Wikipedia

Srpski hajdučki harambaša Petar Pecija Petrović poginuo je 10. septembra 1875. godine. Bio je vođa ustanka iz 1853. godine, poznatog kao Pecijina buna.

To je bio pokušaj da se kod mesta Gaštica preko Save prebaci tovar oružja borcima bosanskohercegovačkog ustanka protiv Turaka.

Kad je 1875. izbio trogodišnji bosanskohercegovački ustanak, sakupljao je čete ustanika u severnoj Bosni.

PIKASOVA GERNIKA KONAČNO VRAĆENA U ŠPANIJU

Slika “Gernika” Pabla Pikasa vraćena je u Španiju, 1981. godine. Naslikana je 1937, posle nacističkog bombardovanja baskijskog mesta Gernika u Španskom građanskom ratu. Gernika je bombardovana 26. aprila 1937.godine. Slika “Gernika” prvi put je izložena u junu 1937. godine na Svetskoj izložbi u Parizu.

                                                          Foto: Wikipedia

Od 1939. “Gernika” je bila u Njujorku, u Muzeju moderne umetnosti, a prema Pikasovom zavetu, slika nije mogla biti vraćena dok se u Španiji ponovo ne uspostavi demokratska država.

Slika je skoro lišena boja i sastoji se samo od nekoliko sivih tonova. Kolažna konstrukcija je data u ravnim „isečcima” ograničenim na crno, belo i sivo koji su naslagani jedan preko drugog.

Na taj način se naglašava bol, patnja, stradanje.

ROĐEN OSNIVAČ PRAGMATIZMA

Na današnji dan, 1839. godine rođen je američki filozof i logičar Čarls Sanders Pirs, osnivač pragmatizma, filozofskog pravca kojeg je kasnije razvio Vilijam Džejms. Pirs je uveo pojam pragmatizan od grčke reči pragma, što znači delo, delovanje.

                                      Foto: Wikipedia

Pragmatizam izražava veru u modernu tehnologiju i on je izraz industrijske civilizacije savremenog društva. Pragmatizam uči da cilj „filozofiranja“ mora biti praktična korist.

Može se lako izraziti ovim temeljnim učenjem: Bolji je gram iskustva, nego tovar teorija.

UBIJENA AUSTRIJSKA CARICA, ŽENA FRANCA JOZEFA

U Ženevi je, 1898. godine, ubijena austrougarska carica Elizabeta, žena Franca Jozefa. Bila je poznata po svojoj lepoti i eleganciji. Pisala je poeziju, proučavala grčki jezik, i stalno je putovala.

                                                        Foto: Wikipedia

Atentat na nju je izvršio anarhista Luiđi Lućeni, dok je bila u šetnji sa svojom pratnjom. U srce joj je zario oštru tanku turpiju. Carica Elizabeta se nikada nije bavila politikom. Atentator je osuđen na doživotni zatvor.

PRVA KAFANA U EVROPI OTVORENA JE UPRAVO U BEOGRADU, A OVO JE BILO GLAVNO PIĆE

Izvor: BKTVNews