BKTVNews Vas podseća-Na današnji dan, 1941. godine, nacisti ubili 35.000 Jevreja

Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.

NACISTI MASAKRIRALI 35.000 JEVREJA

Na današnji dan 1941. godine, u Babinom Jaru, klancu u Kijevu, za vreme nacističke okupacije za 48 sata izvršen je masakr nad 35.000 Jevreja, pre svega ženama, starcima, decom i bolesnima.

Spomen–ploča ispred spomenika žrtvama, Foto: Wikimedia

Naime, posle napada na Sovjetski Savez u junu 1941, nacisti su sistematski počeli da ubijaju Jevreje u osvojenim područjima. Pošto su zauzeli Kijev, pripadnici SS-ovskih odreda smrti, streljali su 29. i 30. septembra u Babinom Jaru 34.771 osobu. Jevrejske žrtve su prethodno morale da skinu odeću i da legnu u jamu.

– Okupili su nas i poslali na put smrti – izjavila je pre nekoliko godina Raisa Majstrenko koja je imala samo tri godine kada je izvršen masakr, a koja je uspela da preživi zahvaljujući hrabrosti njene bake.

ROĐEN OSNIVAČ SRPSKE ARHEOLOGIJE

Mihailo Valtrović, prvi profesor arheologije na Velikoj školi u Beogradu, upravnik Narodnog muzeja, osnivač Srpskog arheološkog društva, član Srpske kraljevske akademije, rođen je na današnji dan 1839. godine.

                                                                                                              Foto: Wikimedia

Pokrenuo je časopis “Starinar” i među prvima istraživao srpsku srednjevekovnu arhitekturu i umetničko-zanatlijske predmete iz Srednjeg veka.

Najpoznatija dela su mu: “Građa za istoriju umetnosti u Srbiji”, “Pogled na staru srpsku crkvenu arhitekturu” i brojna druga. Rešenje insignije Ordena Svetog kneza Lazara uradio je upravo on, a glavni odbor, na čelu sa Valtrovićem izabrao je insignije i za Krunu kralja Petra I Karađorđevića.

POČELA MIHOLJSKA SKUPŠTINA U KRAGUJEVCU

Na današnji dan 1867, otvarajući Miholjsku skupštinu u Kragujevcu, srpski knez Mihailo Obrenović je rekao: “Jedina moja i narodna velika želja ispunjena je, jer su garnizoni turske vojske iseljeni iz Srbije, gradovi na rekama Savi i Dunavu su u našim rukama, sloboda i unutrašnja nezavisnost Srbije postale su prava istina”.

                                                                    Foto: Wikipedia

Miholjska skupština je trajala do 13. oktobra 1867. godine. Na Skupštini je iznet i poslanički predlog da se “skuje srpska moneta i razne mere ujednače, koliko pre je moguće”. Pet meseci kasnije, doneto je „najviše rešenje“ koje je potpisao sam knez o kovanju prvog novca u oslobođenoj Srbiji.

SUSRET SSSR, SAD I VELIKE BRITANIJE 1941.GODINE

Tokom Drugog svetskog rata, u Moskvi je 1941. godine počela konferencija SSSR, SAD i Velike Britanije, na kojoj su Vašington i London uslovili pomoć slanjem britanskih divizija na istočni front i stvaranjem vazduhoplovne baze SAD u Sibiru, što je Moskva odbila.

Ipak je sklopljen Poverljivi protokol, kojim su se SAD i Velika Britanija obavezale da narednih devet meseci šalju oružje i opremu Crvenoj armiji.

ROĐEN NOVINAR DIMITRIJE MITA CENIĆ

Novinar i publicist Dimitrije Mita Cenić, najistaknutija ličnost radničkog pokreta u Srbiji od 1875. godine do smrti 1888. godine, rođen je na današnji dan 1851.

Studirao je medicinu u Francuskoj, odakle je proteran pod optužbom da priprema atentat na kneza Milana Obrenovića koji je tada boravio u Parizu. U Srbiji je potom optužen da sprema prevrat i osuđen na osam godina robije. Po izlasku iz zatvora pokrenuo je list “Radnik”, zatim “Borbu”, “Istinu” i političko-književnu reviju “Čas”.

Izvor: BKTVNews

Pratite BKTV News na VIBERU: