BKTVNews Vas podseća – Na današnji dan pre 166 godina preminuo je čovek koji je svojim delima ostavio neizbrisiv trag i težio ka ujedinjenju srpskog naroda

Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije događaje i činjenice koje obeležavaju današnji dan u prošlosti.

Umro Petar II Petrović Njegoš

Petar II Petrović Njegoš, mitropolit Srpske crkve i književnik, preminuo je na današnji dan 1851. u 38. godini. Školovao se neformalno u Cetinjskom manastiru i u Topli kod Herceg Novog, a učitelj mu je bio i Sima Milutinović Sarajlija koji ga je uputio u istoriju, filozofiju i književnost. Reformisao je u određenoj meri njegovu zemlju, ustanovio je neku vrstu izvršne vlasti i senat, sudove, poreze, ipak većim delom, Crna Gora je i tada i kasnije živela od pomoći Rusije.

Podigao je prvu osnovnu školu, a 1834. osnovao je štampariju. Podržavao je oslobođenje i ujedinjenje srpskog naroda. Najpoznatije njegovo delo “Gorski vijenac”, dramski spev, sa epskom pozadinom, posvećeno je Karađorđu “ocu Srbije”. Ostala dela: filozofski ep “Luča mikrokozma”, spev “Lažni car Šćepan Mali”, misaone i lirske pesme.

Takođe, u pravoslavnom kalendaru, današnji dan je “crno” slovo, obeležava se Sv. Petar Cetinjski.

Preminula Beta Vukanović

beta-vukanovic-riznica-srpska

Beta Vukanović, srpska slikarka, umrla je na današnji dan 1972. godine. Rođena je u Bambergu u Nemačkoj, a tokom studija slikarstva u Minhenu upoznala je budućeg supruga Ristu Vukanovića, takođe slikara. S njim je 1898. došla u Beograd kojem je ostala privržena do kraja života i s velikom predanošću je učestvovala u umetničkom životu Srbije.

Zaslugom tog umetničkog para Beograd je dobio Umetničku školu, koja je nastavljala tradicije Slikarsko-crtačke škole Cirila Kutljika. Beta je jedan je od osnivača “Lade” i “Cvijete Zuzorić” – društava srpskih umetnika, slikara i vajara i začetnik za ono doba relativno smele karikature.

Isprva je slikala u maniru impresionista, ali se kasnije približila čvršćoj realističkoj formi.

Ubijena Indira Gandi

indira-gandi-1966-wikipedia

Indijskog predsednika vlade Indiru Gandi su 31. oktobra 1984. godine ispred rezidencije u Nju Delhiju ubili Siki-ekstremisti, pripadnici lične garde. Studirala je na Oksfordu i u Indiji, ali je glavna politička i životna iskustva stekla uz oca, prvog predsednika vlade Indije i jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih, Džavaharlala Nehrua.

Postala je 1955. član Izvršnog komiteta vladajuće Kongresne stranke, za predsednika stranke je izabrana 1959. a u vladu je ušla posle očeve smrti 1964. kao ministar informacija.

Na funkciji predsednika vlade bila je, uz trogodišnji prekid, od 1966. do kraja života koji je skončala u 67. godini.

U Rimu umro Federiko Felini

federiko-felini-wikipedia

Na današnji dan 1993. godine umro je italijanski filmski režiser i scenarista Federiko Felini, jedan od najvećih filmskih stvaralaca 20. veka.

Bio je istaknuti predstavnik neorealističkog filmskog pokreta, ali je ubrzo razvio sopstveni prepoznatljiv stil, stvarajući filmove specifičnog šarma.

Filmovi: “Svetla varijetea”, “Dangube”, “Ulica” (Oskar), “Probisvet”, “Kabrijine noći” (Oskar), “Sladak život” (prva nagrada u Kanu), “Osam i po” (Oskar), “Ðulijeta i duhovi” (Zlatni globus), “Klovnovi”, “Satirikon”, “Amarkord”, “Kazanova”, “Grad žena”, “Brod plovi”, “Džindžer i Fred”.

SPC i vernici danas proslavljaju Svetog Luku (Lučindan)

Sveti Luka je praznik koji je u narodu poznat kao Lučindan i česta je slava srpskih pravoslavnih porodica, a vernici ga slave i kao iscelitelja i zaštitnika nekih zanata.

Izvor: BKTVNews