BKTVNews Vas podseća:Pre 47 godina Beograđani su se prvi put pozdravili sa predsednikom Amerike!

Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.

PRVI AMERIČKI PREDSEDNIK U POSETI SFRJ

Ričard Nikson je 1970. godine doputovao u Beograd, i to je bila prva poseta jednog američkog predsednika SFRJ. Nikson je sa suprugom Peti Nikson došao u trodnevnu posetu.

                            Foto: Wikipedija/Foto: Stevan Kragujević (po odobrenju ćerke Tanje Kragujević)

Zasadio je drvo u Parku mira, a sa Titom je razgovarao u Belom dvoru i SIV-u. Uživao je u kulturno zabavnom programu koji su izveli članovi KUD “Ivo Lola Ribar”, i “KOLO”.

Mediji su preneli kako je saobraćaj kod „Londona“, u centru Beograda bio paralisan, jer je Nikson zaustavio automobil kako bi se pozdravio sa građanima.

Dva puta je uzviknuo „Živela Jugoslavija“.

ROĐEN SRPSKI PISAC I DIPLOMATA MILAN RAKIĆ

Na današnji dan, rođen je srpski pisac, pozorišni kritičar i diplomata Milan Rakić. Završio je prava u Parizu, a po povratku sa studija stupio je u diplomatsku službu. Prve svoje pesme, Rakić je objavio u Srpskom književnom glasniku 1902. godine. Vrlo rano je prestao da piše.

                                                           Foto: Wikipedia

Centralno mesto u poeziji Milana Rakića bile su ljubavne pesme, a najpoznatije su “Iskrena pesma” i “Očajna pesma“.

Pored Alekse Šantića, Milan Rakić se smatra obnoviteljem rodoljubive poezije. Najpoznatije su pesme “Na Gazimestanu” iz Kosovskog ciklusa, “Jefimija” i “Simonida“, kao i pesma “Nasleđe” u kojoj Rakić opevava duboke korene srpske istorije. Izabran je za dopisnog člana Srpske kraljevske akademije 18. februara 1922. godine, a za redovnog 12. februara 1934. godine. Bio je i predsednik srpskog PEN centra.

U njegovu čast ustanovljena je pesnička nagrada koju dodeljuje Udruženje književnika Srbije.

Umro je 1938. godine u Zagrebu.

POGINULA LEGENDA HOLIVUDA DŽEJMS DIN

U automobilskoj nesreći u 24. godini, 1955. godine tragično je izgubio život američki glumac Džejms Din. Iako je snimio samo tri filma, “Istočno od raja”, “Buntovnik bez razloga” i “Div”, postao je kultna ličnost mladih tog vremena.

Bio je jedna od najuticajnijih ličnosti u Holivudu i seks simbol.

                                                        Foto: Pixabay

Pre 63 godina svojim “porše spajderom 550” krenuo je u Kaliforiju na trku sa prijateljima kada se sudario sa drugim automobilom na raskrsnici, a potom sleteo sa puta. Drugi vozač je preživeo, ali Dinov porše bio je potpuno uništen. Otkriveno je da je slomio vrat.

PREMINUO SEIZMOLOG ČARLS RIHTER

Na današnji dan 1985. godine umro je američki seizmolog Čarls Rihter, po kojem je nazvana skala za merenje jačine zemljotresa.

Rihterova skala deli zemljotrese prema količini energije (magnitudi) koja se oslobodi u hipocentru zemljotresa. Merkalijeva skala (od 1 do 9) i Rihterova skala (od 1 do 12) se ne mogu porediti po tome koja je “jača” a koja “slabija”, jer daju potpuno različite podatke.

Rihterovom skalom zemljotresi se dele po količini energije koja se oslobodi u hipocentu zemljotresa, znači tamo gde se desi u zemljinoj kori, dok se Merkalijevom skalom dele po ubrzanju tačaka površine tla koje se dešava na mestu merenja.

PREMINUO OSKAR DAVIČO

Davičo je još kao dečak pisao pesme, a 1928. godine objavio je svoj prvi poetski tekst “Tragovi”.

Dve godine kasnije pojavila se njegova antologija pesama, koja je nagovestila tok jedne moderne poetske misli. Napisao je neke od najpotresnijih i najlepših pesama o Srbiji, ljubavi, tamnovanju, ratovanju… Paralelno s poezijom, pisao je romane: “Pesma”, “Šutnje”, “Gladi”, “Tajne”…

Objavio je veliki broj eseja, kritika, studija i polemika. Ostao je dosledan svom književnom i političkom temperamentu, nikada nije pristajao na kompromise. Dobitnik je mnogih književnih i državnih priznanja i nagrada.

Za života su objavljena Davičova sabrana dela u 20 tomova.

Izvor: BKTVNews