Drveni most jači i od betonskih, jedini je među mostovima pobedio poplave u Popovi

U selu Popovi nadomak Blaca, svi mostovi su betonske konstrukcije i svi su nakon poplava pretpeli velika oštećenja…Jedan most izdvajao se od svih ostalih, jer je jedini sagrađen od drveta i to od bagrema i hrasta…

IMG_20200629_074515

Drveni most pobedio nezapamćene poplave u selu Popovi

          Upravo taj, drveni most, jedini je nakon poplava prošao bez oštećenja.

Video:

Popovački mostovi ,napukli i srušeni odsekli su od sveta više od polovine meštana ovoga blačkog sela.

Svi prilazni mostovi do kuća su porušeni, a samo jedan je odoleo nabujalom Ibarskom potoku koji se sliva u reku Blatašnicu.

U selu gde se od utorka, 23.juna, kada ih je zadesila teška poplava, sumiraju štete, pojavila se ova priča koja je začudila sve meštane ovog planinskog sela…pa čak i građevinskog inžinjera poreklom odavde.

U redu prilaznih mostova do kuća koje vode u gornjem delu sela Popove, svi su porušeni osim, drvenog mosta koji vodi do kuće porodice Mihajla Smiljkovića.

IMG_20200629_074558

 Iako je bio na glavnom udaru nabujalog potoka koji je neverovatnom brzinom rušio sve pred sobom, ovaj drveni most ostao je neoštećen…i spreman za dalje funkcionisanje.

Mihajlo Smiljković kaže da se i sam našao u čudu kada je video da voda nije odnela njegov drveni most .

IMG_20200629_074604

Drveni most,jedini ne porušeni u selu gde je više od polovine meštana ostalo i bez pijaće vode gde je nabujala Blatašnica najverovatnije odnela i „žicu“izvora koji je pre poplava bio pun i koji je pijaćom vodom snabdevao više od polovine sela, a nakon poplava prazan i bez vode u njemu.

IMG_20200629_074626

U čemu je tajna ovog drvenog mosta ne zna ni sam Mihajlo koji je isti od drveta sagradio pre petnaestak godina, u isto vreme kada je u ovom delu sela postavljen i asfalt koji je od poplava ostao pocepan na pola, baš kao i svi putevi u okruženju njegove kuće.

IMG_20200629_075316

ovako je prošao asfalt pored Mihajlovog mosta, sagrađenog u isto vreme kada je postavljen asfalt

IMG_20200627_082424

dok Mihajlove komšije muku muče da poprave betonske mostove i propuste, Mihajlo taj problem nema…

I dok  Mihajlove komšije muku muče kako da poprave prilazne mostove betonske konstrukcije , Mihajlo taj problem nema…izgleda je bio dobar majstor za most drvene konstrukcije, što mu je u šali, rekao i komšija, inače građevinski inžinjer koji nije mogao da odgonetne tajnu drvenog mosta, jačeg i od onih betonske konstukcije.

 

Ako će po nečemu ne porušenom ostati upamćeno vreme nakon poplava u selu Popovi, biće to po drvenom mostu čiji je majstor bio Mihajlo Smiljković.

IMG_20200627_094213

Primera radi ovako su prošli betonski mostovi u selu Popovi