Blački voćari na visini zadatka – rezidba još uvek traje a glavni poslovi tek predstoje

Voćarski poslovi u punom su jeku a šta se trenutno radi u blačkoj opštini koja je lider po proizvodnji šljiva pokušali smo da Vam dočaramo u priči koja sledi…

83766386_139196150832892_2495619192909201408_n

Miljko Vučković – prišle godine u porezao 10 000 stabala voća…tako će biti i ove godine

 

Prošle godine što na svom što na tuđem imanju, Miljko Vučković iz blačkog sela Prebreze porezao je preko 10 000 stabala voća, pretežno šljiva.Tako će biti i ove godine, a sezona rezidbe polako se privodi kraju…

90518020_582514639011426_339302545233018880_n

Iskustva u ovom poslu ima dosta jer se rezidbom voća bavi preko tri decenije, a u topličkom kraju gde je voćarstvo veoma zastupljeno, iako je kraj marta rezidba voća još uvek traje.

f

Voće je dobro ponelo, i sudeći po trenutnim pokazateljima ove godine biće berićetna berba šljiva.

Do be berbe ima još dosta i vremena i posla, pa u koliko i vremenske prilike budu išle na ruku voćarima, uz dobru rezidbu biće i dobri prinosi.

Vučković na svom imanju gaji šljive, višnje i lešnike a šljivu ipak ubraja u najisplativije voće.

A vredni voćari topličkog kraja stigli su i da primene tehniku krečenja šljiva koja je kako kažu veoma bitna i redovno je primenjuju.

bscap0004

Živorad Pekić – voćar iz Blaca ukazuje na značaj primene kreča

Živorad Pekić voćar iz Blaca ukazuje na značaj krečenja šljiva koje doprinosi tome da se stablo zaštiti i od divljači ali je glavni razlog zbog kojeg se stabla voća kreče  sprečavanje pojave mrazopuca kore, kao i uništavanje mahovine i lišajeva koji su pogodno tle za prezimljavanje štetnih organizama.

Posla u voćarstvu ima dosta, tačnije glevni poslovi tek predstoje.

I dok su strariji voćari zbog trenutne situacije u svojim domovima, tu su oni mlađi koji će ove godine biti glavni nosioci poslova koji na putu do berićetne berbe predstoje.