“Dani višnje” 30.juna u Prokuplju, “12. Toplički sabor višnjara 2017.” 1. i 2. jula u Velikoj Plani

  • 44

Na sednici Organizacionog odbora privredno-kulturne i turističke manifestacije posvećene višnji dogovoreno je da se “Dani višnje” održe 30.juna u Prokuplju, a “12. Toplički sabor višnjara 2017.” 1. i 2. jula u Velikoj Plani. Na sednici su, osim predsednika Organizacionog odbora Miroljuba Paunovića i većnika za kulturu Milice Erić, prisustvovali predstavnici Doma kulture, Mesne zajednice Velika Plana, Visoke poljoprivredno-prehrambene škole strukovnih studija, Poljoprivredno stručne službe, Odeljenja za poljoprivredu Opštinske uprave Opštine Prokuplje, privrednici i proizvođači višnje.
– Bez obzira na trenutnu situaciju, koja zbog vremenskih prilika nije išla na ruke proizvođačima voća, tradicionalne manifestacije posvećene višnji biće organizovane krajem juna i početkom jula. Kao što je poznato, štete od mraza smanjiće rod višnje od 30 do 50, a drugog voća i do 90 odsto, izjavio je Paunović i dodao da se devizni priliv od prodaje višnje godišnje kretao i do 20 milona evra.
Osim prezentacije proizvoda od višnje, na ovogodišnjim manifestacijama predsaviće se proizvođači poljoprivrednih mašina i opreme, etno proizvoda i domaće radinosti. Planirano je i održavanje stručnih predavanja posvećeno novim standardima i tehnologijama u proizvodnji višnje i bogat kulturno-umetnički program.
Milica Erić je naglasila da je prokupačka opština poljoprivredni kraj i da je poznata po proizvodnji kvalitetne oblačinske višnje.
– Bez obzira na nepovoljne vremenske prilike koje su doprinele smanjenju roda tradicionalne manifestacije posvećene višnji ne treba prekidati, izjavila je ona i dodala da i predstavnici Saveta mesnih zajednica treba da prisustvuju privredno-kulturnoj i turističkoj manifestaciji “Dani višnje” i “12. Topličkom saboru višnjara”.
Višnja je brend naše opštine i dani posvećeni ovom voću treba da privuku veliki broj proizvođača voća i poljoprivrednih mašina, otkupljivača i prerađivača, kao i potencijalnih investitora, rečeno je na sastanku.