Dobitnik ovogodišnje “Drainčeve nagrade” za knjigu poezije “Lokalitet i svet šarkamenskih rima“ je pesnik Vlasta Mladenović iz Negotina

Dobitnik ovogodišnje “Drainčeve nagrade” za knjigu poezije “Lokalitet i svet šarkamenskih rima“ je pesnik Vlasta Mladenović iz Negotina, rekao je predsednik žirija dr Goran Maksimović iz Niša, na konferenciji za štampu u Narodnoj biblioteci “Rade Drainac” u Prokuplju.
Konferenciji za štampu prisustvovao je zamenik predsednika Opštine Prokuplje Miroljub Paunović i većnica za kulturu Milica Erić.
Za dodelu nagrade prispelo je 50 knjiga poezije objavljene u 2017.godini. U uži izbor za dodelu nagrade odabrano je osam knjiga.
-Prošla godina bila je izuzetno bogata objavljenim knjigama poezije. Zbog toga tročlanom žiriju nije bilo ni malo lako da odabere knjigu koja će dobiti nagradu istaknutog prokupačkog, topličkog i srpskog pesnika Radeta Drainca, izjavio je Mladenović i dodao da su članovi žirija, u kojem su bili i akademnik Milovan Danojlić i Dragan Barjaktarević, bili jednoglasni da se negotinskom književniku dodeli ovo prestižno priznanje.
Po rečima predsednika žirija književnik Mladenović u zbirci pesama “Lokalitet i svet šarkamenskih rima” daje ispovest pobunjenog pesnika koji sažima iskustvo prošlosti i sadašnjosti, poezije i istorije i izvodi zaključke o smislu savremenog pevanja i postojanja.
-Prožeta izrazitom pobunom, ironijom i samoironijom, a iskazana orginalnim pesničkim jezikom, lirika Vlaste Mladenovića potvrđuje da je pevanje najpouzdaniji put da spoznamo prošlost i sadašnjost, zavičaj i udaljeni svet i da na osnovu toga spoznamo pravo mesto koje će pripadati čoveku u budućnosti. Zbog toga knjiga ovog pesnika predstavlja glasni savremeni izraz Drainčeve poetike u srpskoj poeziji i podstiče nas na razmišljanja o smislu savremenog pevanja i postojanja, rekao je kljiževnik Mladenović i dodao da su Drainčevi susreti u poslednje tri godine jedna od najbolje organizovanih kulturnih manifestacija u Srbiji.`
Predsednik žirija izrazio je veliko zadovoljstvo kulturnim manifestacijama po kojima je Prokuplje postalo poznato u celoj Srbiji.
-Zahvaljujući kulturnim radnicima i pomoći lokalne samouprave Prokuplje sa kulturnim događajima i njihovom organizacijom ne zaostaje mnogo za većim centrima kao što su Beograd, Novi Sad, Kragujevac i Niš. Sve ove manifestacije koje su kulturne ustanove organizovale u poslednjih nekoliko godina prepoznalo je i Ministartvo kulture Republike Srbije i dodelom finansijskih sredstava omogućilo da se programski sadržaji u potpunosti realizuju, rekao je književnik Mladenović.
Dodela “Drainčeve nagrade“ književniku Vlasti Mladenoviću biće uručena prvog dana 49. po redu Drainčevih susreta, koji će se održati od 28. do 30. avgusta u Prokuplju.