Dobitnik ovogodišnje nagrade „Drainac“ književnik Milosav Tešić

????????????????????????????????????

Dobitnik ovogodišnje tradicionalne pesničke “Drainčeve nagrade” je književnik iz Beograda Milosav Tešić, saopštio je danas u Prokuplju žiri kojim je predsedavao književni kritičar Goran Maksimović.
Tešić je nagrađen za zbirku pesama „Kalopera Pera“, štampanu 2018. godine u izdanju “Čigoja štampe”.
-Ova godina je izuzetno važna za grad Prokuplje i srpsku kulturu uopšte, jer se u njoj obeležava 120 godina od rođenja najvećeg topličkog i velikana srpskog pesništva Rada Drainca i 50 godina Drainčevih susreta, rekao je Maksimović na konferenciji za štampu u prokupačkoj Biblioteci.
On je naglasio da se književnik Tešić idealno uklopio u ovu jubilarnu godinu svojim bogatim pesničkim opusom, “tako da je ova nagrada koja ujedno predstavlja i nagradu za životno delo, otišla u prave ruke”.
Govoreći o nagrađenoj zbirci „Kalopera Pera“, Maksimović je istakao da je i naslov knjige karakterističan za stvaralaštvo i Tešićevu poeziju, duboko utemeljenu u srpsku tradiciju kroz istorijsko, mitsko i jezičko predanje.
-Naslov knjige je zapravo paradigma paganskog boga Peruna, sinonima za gromovnika, koji predstavlja žensku verziju srpskih i mitskih heroina od antike do savremenog doba, počev od carice Teodore iz devetog veka, preko Jelene Balšić iz srpskog srednjeg veka, pa sve do Mine Karadžić i pesnikinje Desanke Maksimović, istakao je Maksimović.
Nagrada “Drainac”, Milosavu Tešiću će biti uručena na Drainčevim susretima pesnika, 27. avgusta, u 13 sati, u Svečanoj sali Gradske kuće u Prokuplju.